Criptomoneda. Ce sunt criptomonedele?

Criptomoneda. Ce sunt criptomonedele?

Ce este o criptomoneda?


Înainte de a arunca o privire mai atentă asupra unora dintre aceste alternative la Bitcoin, să facem un pas înapoi și să examinăm pe scurt ce înțelegem prin termeni precum criptocurrency și altcoin. O criptomonedă, în linii mari, este banii virtuali sau digitali care iau forma unor jetoane sau „monede”. În timp ce unele criptomonede s-au aventurat în lumea fizică cu carduri de credit sau alte proiecte, marea majoritate rămân în totalitate intangibilă.

„Cripto” în criptomonede se referă la criptografie complicată care permite crearea și procesarea monedelor digitale și a tranzacțiilor acestora pe sisteme descentralizate. Alături de această importantă caracteristică „criptografică” a acestor monede este și un angajament comun față de descentralizare; criptomonedele sunt de obicei dezvoltate ca cod de către echipe care construiesc mecanisme de emitere (adesea, deși nu întotdeauna, printr-un proces numit „minerit”) și alte controale.

Criptomonedele sunt aproape întotdeauna concepute pentru a fi libere de manipularea și controlul guvernului, deși pe măsură ce au devenit mai populare, acest aspect fundamental al industriei a intrat în foc. Monedele modelate după Bitcoin sunt numite în mod colectiv altcoins și, în unele cazuri, „shitcoins” și au încercat adesea să se prezinte ca versiuni modificate sau îmbunătățite ale Bitcoin. Deși unele dintre aceste valute pot avea unele caracteristici impresionante pe care Bitcoin nu le are, potrivirea cu nivelul de securitate pe care rețelele Bitcoin o atinge nu a fost în mare parte văzută de un altcoin.

Mai jos, vom examina unele dintre cele mai importante monede digitale, altele decât Bitcoin. În primul rând, însă, o avertisment: este imposibil ca o listă ca aceasta să fie complet cuprinzătoare. Un motiv pentru aceasta este faptul că există mai mult de 4.000 de criptomonede existente începând cu ianuarie 2021. În timp ce multe dintre aceste cripte au un volum de urmărire sau tranzacționare redus sau deloc, unele se bucură de o popularitate imensă în rândul comunităților dedicate de susținători și investitori.

Dincolo de asta, câmpul criptomonedelor se extinde întotdeauna, iar următorul mare simbol digital ar putea fi lansat mâine. În timp ce Bitcoin este văzut pe scară largă ca un pionier în lumea criptomonedelor, analiștii adoptă multe abordări pentru evaluarea jetoanelor, altele decât BTC. De exemplu, este obișnuit ca analiștii să acorde o mare importanță clasamentului monedelor unul față de celălalt în ceea ce privește capitalizarea pieței. Am luat în considerare acest lucru, dar există și alte motive pentru care un simbol digital poate fi inclus și în listă.

Bitcoin – criptomoneda

Faptul că Bitcoin (CRYPTO: BTC) este în frunte nu ar trebui să fie o surpriză. Cea mai mare și cea mai populară monedă digitală a ajuns la 500 USD față de marca de 50.000 USD din 14 februarie și reprezintă 915 miliarde de dolari din valoarea de 1,5 trilioane de dolari a crypto.

Un bitcoin auriu fizic stătea pe partea sa în fața unei diagrame digitale cu date de volum.

Bitcoin continuă să câștige atenție pentru nivelurile sale de adoptare în creștere. De exemplu, Tesla Motors a cumpărat recent Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru a-l păstra în bilanț și intenționează să accepte Bitcoin ca plată în țările în care este permisă prin lege. De asemenea, Mastercard a anunțat săptămâna trecută că va începe să accepte monede digitale selectate, inclusiv Bitcoin.

Cea mai mare criptomonedă din lume este, de asemenea, adesea lăudată pentru lipsa sa. Nu mai mult de 21 de milioane de jetoane Bitcoin pot fi exploatate, ceea ce îl face o acoperire percepută împotriva ofertei monetare din SUA în continuă creștere. Pe măsură ce adevărata valoare a dolarului american scade, se crede că Bitcoin va aprecia.

În ultimele trei luni, Bitcoin s-a triplat aproape (197%), ceea ce reprezintă o performanță de 187 puncte procentuale față de valoarea de referință S&P 500. Credeți sau nu, acest câștig de 197% se estompează în comparație cu randamentele de o mână de alte populare criptomonede livrate în ultimele trei luni.

Ethereum (ETH)


Prima alternativă a criptomonedei Bitcoin de pe lista noastră, Ethereum, este o platformă software descentralizată care permite contracte inteligente și aplicații descentralizate (DApps) să fie construite și rulate fără nicio perioadă de nefuncționare, fraudă, control sau interferență de la o terță parte. Scopul din spatele Ethereum este de a crea o suită descentralizată de produse financiare la care oricine din lume poate avea acces gratuit, indiferent de naționalitate, etnie sau credință. Acest aspect face implicațiile pentru cei din unele țări mai convingătoare, deoarece cei fără infrastructură de stat și identificări de stat pot avea acces la conturi bancare, împrumuturi, asigurări sau o varietate de alte produse financiare.

Aplicațiile de pe Ethereum sunt rulate pe jetonul său criptografic specific platformei, eter. Ether este ca un vehicul pentru deplasarea pe platforma Ethereum și este căutat de majoritatea dezvoltatorilor care doresc să dezvolte și să ruleze aplicații în Ethereum, sau acum, de investitorii care doresc să cumpere alte monede digitale folosind eter. Ether, lansat în 2015, este în prezent a doua cea mai mare monedă digitală după capitalizare de piață după Bitcoin, deși rămâne în urmă cu criptomoneda dominantă cu o marjă semnificativă. Începând cu ianuarie 2021, capacitatea de piață a eterului este de aproximativ 19% din mărimea Bitcoin.

În 2014, Ethereum a lansat o pre-vânzare pentru eter care a primit un răspuns copleșitor; acest lucru a ajutat la deschiderea epocii ofertei inițiale de monede (ICO). Potrivit Ethereum, acesta poate fi folosit pentru a „codifica, descentraliza, securiza și tranzacționa aproape orice”. În urma atacului asupra DAO din 2016, Ethereum a fost împărțit în Ethereum (ETH) și Ethereum Classic (ETC). Începând cu ianuarie 2021, Ethereum (ETH) avea o plafon de piață de 138,3 miliarde de dolari și o valoare per simbol de 1.218,59 dolari.

În 2021 Ethereum intenționează să își schimbe algoritmul de consens de la dovada muncii la dovada mizei. Această mișcare va permite rețelei Ethereum să ruleze singură cu mult mai puțină energie, precum și o viteză de tranzacție îmbunătățită. Dovada mizei permite participanților la rețea să-și „pună” în joc rețeaua. Acest proces ajută la securizarea rețelei și procesarea tranzacțiilor care au loc. Cei care fac acest lucru sunt recompensați cu eter similar unui cont de dobândă. Aceasta este o alternativă la mecanismul de probă a muncii Bitcoin, în cazul în care minerii sunt recompensați mai mult Bitcoin pentru procesarea tranzacțiilor.

criptomoneda

Litecoin (LTC)

bitcoinera
Litecoin, o alta criptomoneda, lansat în 2011, a fost printre primele criptomonede care au urmat urmele Bitcoin și a fost adesea denumit „argint până la aur Bitcoin” A fost creat de Charlie Lee, absolvent al MIT și fost inginer Google. Litecoin se bazează pe o rețea globală de plăți open-source care nu este controlată de nicio autoritate centrală și folosește „scrypt” ca dovadă a muncii, care poate fi decodificată cu ajutorul procesorelor de nivel consumator. Deși Litecoin este ca Bitcoin în multe privințe, are o rată mai mare de generare a blocurilor și, prin urmare, oferă un timp mai rapid de confirmare a tranzacției. În afară de dezvoltatori, există un număr tot mai mare de comercianți care acceptă Litecoin. Începând din ianuarie 2021, Litecoin avea o plafon de piață de 10,1 miliarde de dolari și o valoare per simbol de 153,88 dolari, devenind astfel cea de-a șasea cea mai mare criptomonedă din lume.

Cardano (ADA)


Cardano este o criptomonedă „Ouroboros dovadă de miză” care a fost creată printr-o abordare bazată pe cercetare de către ingineri, matematicieni și experți în criptografie. Proiectul a fost cofondat de Charles Hoskinson, unul dintre cei cinci membri fondatori inițiali ai Ethereum. După ce a avut unele neînțelegeri cu direcția pe care a luat-o Ethereum, a plecat și ulterior a ajutat la crearea lui Cardano.

Echipa din spatele Cardano și-a creat blockchain-ul printr-o experimentare extinsă și cercetări evaluate de colegi. Cercetătorii din spatele proiectului au scris peste 90 de lucrări despre tehnologia blockchain într-o serie de subiecte. Această cercetare este coloana vertebrală a Cardano.

Datorită acestui proces riguros, Cardano pare să iasă în evidență printre colegii săi dovediți de miză, precum și alte criptomonede mari. Cardano a fost, de asemenea, supranumit „ucigașul Ethereum”, deoarece se spune că blockchain-ul său este capabil de mai mult. Acestea fiind spuse, Cardano este încă în stadiile incipiente. Deși a învins Ethereum la modelul de consens dovadă miză, mai are un drum lung de parcurs în ceea ce privește aplicațiile financiare descentralizate.

Cardano își propune să fie sistemul de operare financiar al lumii prin stabilirea de produse financiare descentralizate similar cu Ethereum, precum și prin furnizarea de soluții pentru interoperabilitatea lanțului, frauda electorală și urmărirea contractelor legale, printre altele. Începând cu ianuarie 2021, Cardano are o capitalizare de piață de 9,8 miliarde de dolari și o tranzacție ADA se tranzacționează cu 0,31 USD.

Polkadot (DOT)


Polkadot este o criptomonedă unică de dovadă a mizei, care vizează furnizarea de interoperabilitate între alte blockchains. Protocolul său este conceput pentru a conecta lanțuri de blocuri permise și fără permisiuni, precum și oracole pentru a permite sistemelor să funcționeze împreună sub un singur acoperiș.

Componenta de bază a Polkadot este lanțul său de relee care permite interoperabilitatea rețelelor variate. De asemenea, permite „parachains” sau blockchain-uri paralele cu propriile jetoane native pentru cazuri de utilizare specifice.

Unde acest sistem diferă de Ethereum este că, mai degrabă decât să creeze doar aplicații descentralizate pe Polkadot, dezvoltatorii își pot crea propriul blockchain folosind în același timp securitatea pe care o are deja lanțul Polkadot. Cu Ethereum, dezvoltatorii pot crea noi blockchains, dar trebuie să își creeze propriile măsuri de securitate, care pot lăsa proiectele noi și mai mici deschise atacului, cu cât un blockchain este mai mare, cu atât are mai multă securitate. Acest concept din Polkadot este cunoscut sub numele de securitate partajată.

Polkadot a fost creat de Gavin Wood, un alt membru al fondatorilor de bază ai proiectului Ethereum, care aveau opinii diferite asupra viitorului proiectului. Începând cu ianuarie 2021, Polkadot are o capitalizare de piață de 11,2 miliarde de dolari și un DOT tranzacționează cu 12,54 dolari.

Bitcoin Cash (BCH)


Bitcoin Cash (BCH) deține un loc important în istoria altcoins-urilor, deoarece este una dintre cele mai vechi și mai reușite furci dure ale Bitcoin-ului original. În lumea criptomonedelor, are loc o forță ca urmare a dezbaterilor și argumentelor dintre dezvoltatori și mineri. Datorită naturii descentralizate a monedelor digitale, modificările angro ale codului care stă la baza simbolului sau monedei la îndemână trebuie făcute datorită consensului general; mecanismul acestui proces variază în funcție de criptocurrency special.

Atunci când diferite facțiuni nu pot ajunge la un acord, uneori moneda digitală este împărțită, lanțul original rămânând fidel codului său original și noul lanț începe viața ca o nouă versiune a monedei anterioare, completată cu modificări ale codului său.

BCH și-a început viața în august 2017 ca urmare a uneia dintre aceste scindări. Dezbaterea care a dus la crearea BCH a avut legătură cu problema scalabilității; rețeaua Bitcoin are o limită a dimensiunii blocurilor: un megabyte (MB). BCH crește dimensiunea blocului de la 1 MB la 8 MB, cu ideea că blocurile mai mari pot deține mai multe tranzacții în interiorul acestora și, prin urmare, viteza tranzacției ar fi crescută. De asemenea, face alte modificări, inclusiv eliminarea protocolului Martor separat care afectează spațiul blocat. Începând cu ianuarie 2021, BCH avea o plafon de piață de 8,9 miliarde de dolari și o valoare per simbol de 513,45 dolari.

Stelar (XLM)


Stellar este o rețea blockchain deschisă concepută pentru a oferi soluții de întreprindere prin conectarea instituțiilor financiare în scopul tranzacțiilor mari. Tranzacțiile uriașe între bănci și firme de investiții care, de obicei, ar dura câteva zile, un număr de intermediari și ar costa o sumă mare de bani, pot fi acum făcute aproape instantaneu fără intermediari și costă puțin sau nimic pentru cei care fac tranzacția.

În timp ce Stellar s-a poziționat ca un blockchain de întreprindere pentru tranzacții instituționale, este încă un blockchain deschis care poate fi folosit de oricine. Sistemul permite tranzacții transfrontaliere între orice monedă. Moneda nativă a lui Stellar este Lumens (XLM). Rețeaua impune utilizatorilor să dețină Lumens pentru a putea tranzacționa în rețea.

Stellar a fost fondată de Jed McCaleb, membru fondator al Ripple Labs și dezvoltator al protocolului Ripple. În cele din urmă și-a părăsit rolul cu Ripple și a continuat să cofondeze Fundația pentru Dezvoltare Stelară. Stellar Lumens au o capitalizare de piață de 6,1 miliarde USD și sunt evaluate la 0,27 USD începând cu ianuarie 2021.

Chainlink


Chainlink este o rețea oracle descentralizată care acoperă decalajul dintre contractele inteligente, precum cele de pe Ethereum, și datele din afara acestuia. Blockchain-urile în sine nu au capacitatea de a se conecta la aplicații externe într-o manieră de încredere. Oracolele descentralizate ale Chainlink permit contractelor inteligente să comunice cu date externe, astfel încât contractele să poată fi executate pe baza datelor la care Ethereum nu se poate conecta.

Blogul Chainlink detaliază o serie de cazuri de utilizare pentru sistemul său. Unul dintre numeroasele cazuri de utilizare explicate ar fi monitorizarea aprovizionării cu apă pentru poluare sau sifonare ilegală care se întâmplă în anumite orașe. S-ar putea configura senzori pentru a monitoriza consumul corporativ, pânzele freatice și nivelurile corpurilor locale de apă. Un oracol Chainlink ar putea urmări aceste date și le poate alimenta direct într-un contract inteligent. Contractul inteligent ar putea fi stabilit pentru a executa amenzi, pentru a elibera avertismente de inundații către orașe sau pentru a factura companiile care utilizează prea multă apă din oraș cu datele primite de la oracol.

Chainlink a fost dezvoltat de Sergey Nazarov împreună cu Steve Ellis. Începând cu ianuarie 2021, capitalizarea de piață a Chainlink este de 8,6 miliarde de dolari, iar un LINK este evaluat la 21,53 dolari.

Criptomonede