1% din planetă deține dublul averii a 99% dintre oameni. Cum se vede asta într-o piață din Europa, unde vin și români

1% din planetă deține dublul averii a 99% dintre oameni. Cum se vede asta într-o piață din Europa, unde vin și români

Într-o vizită în piața Abattoirs d’Anderlecht sau Doi boi din Bruxelles ești pus față în față cu politicile sociale inexistente din România.

Am fost, săptămânile trecute, într-o piață Obor/Rahova a Bruxelles-ului. E un Turn Babel formidabil. Un mixaj de etnii și produse agricole din toată lumea. Românii sunt peste tot. Cei mai mulți sunt oameni cu situație financiară precară care vin aici să cumpere ieftin și să socializeze. 

Româna se aude peste tot. Marocanii te invită să le guști legumele și fructele: Romena, gusta, strigă ei în gura mare! Există chiar și o tarabă cu mici, o mică furgonetă cu steagul românesc fluturând deasupra, o alta cu produse de patiserie. 

În hala centrală (Foodmet) sunt mai multe magazine românești: La Marcel, La Piață etc. Sunt mici românii peste tot în Occident, iar în piața Doi boi, românii și populațiile din nordul Africii, marocani, algerieni, tunisieni, se intersectează căutându-și locul sub soarele capitalismului contemporan.

Dezvoltarea inegală dintre regiunile UE, și nu numai, își arată și aici efectele. Ce poți face în orașele mici și medii ale României, în aceste spații intens dezindustrializate după 1989, la Mizil, Băilești sau Huși? E o întrebare retorică. Pentru că, da, ce poți face într-un oraș unde sunt doar 500-600 de locuri de muncă, iar populația activă trece de 10 mii? Cifra variază, desigur, în funcție de populația fiecărei localități. 

De la 460.000 de muncitori la 193.000 

Într-un articol publicat în Libertatea în ianuarie 2022 citam un studiu al Biancăi Dumitrescu (Orașele monoindustriale din România între industrializare forțată și declin economic). 

<strong>În analiză se arată că în doar 13 ani postcomuniști, numărul salariaților industriali din cele 51 de orașe monoindustriale ale țării a scăzut de la 460.111 în 1990 la 360.377 în 1994 și 193.567 în 2002. </strong>

Fenomenul nu e o particularitate pentru țările periferice capitalismului central (spre exemplu, statele din Europa de Est, cu România și Bulgaria aflate la coada clasamentului Uniunii Europene), el este vizibil și în țări dezvoltate precum Franța sau Marea Britanie. 

Geograful francez Christophe Guilluy descrie acest nou model metropolitan, unul discordant, cu anumite centre extrem de prospere economic (orașele-metropolă Paris, Lyon etc., ca să folosim exemplul Franței), în contrapondere cu numeroasele localități urbane mici sau medii și aici dezindustrializate, urmare a migrării capitalului transnațional. 

Este modul de lucru al neoliberalismului contemporan, unul intens criticat, în special la „stânga”, pentru uriașele inegalități pe care le produce. 

1% din planetă deține dublul averii restului de 99%

Fie și doar câteva cifre sunt ilustrative pentru a observa caracteristicile acestui model economic. Scrie Alexandru Volacu (în Sfera Politicii) că „potrivit ultimului raport anual cu privire la inegalitatea globală al Oxfam (raport din 2020), cei 2.153 de miliardari (în dolari) ai lumii aveau în 2019 o avere totală ce depășea averea cumulată a celor mai sărace 4.600.000.000 de persoane. Iar cele mai bogate 1% persoane de pe glob dețineau împreună o avere mai mult decât dublă față de averea combinată a tuturor celorlalte persoane de pe glob.” Sugestiv, nu?

Inegalitățile economice dintre oameni nu sunt un dat natural, ele sunt rodul politicilor economice ale fiecărei țări & epoci. Iată de ce criticii acestui model economic vorbesc despre justiție socială și spațială –  vezi David M. Smith (Geography and Social Justice) și conceptul de  „territorial social justice”.

Să ne întoarcem la muncitorii români ce vin, socializează și târguiesc în piața Doi boi – așa cum o numesc românii. De unde vin ei? Care-i spațiul ce alimentează migrația internațională? 

Vasta majoritate a acestora, exceptând studenții, medicii sau funcționarii de la Bruxelles (să luăm exemplul Belgiei), se trage din România rurală și cea a orașelor mici și medii, localitățile ce suferă de lipsa locurilor de muncă fiind răspândite peste tot în țară. 

Dacă locuiești într-un mic oraș deșert economic, luați orice exemplu din puzderia de orașe mici de pe tot cuprinsul țării, care-ți sunt perspectivele? Dacă ești parte a unei familii din intelighenția locală, poți merge la studii la oraș. 

Urmăriți statisticile celor care urmează cursuri universitare, mai ales la facultățile de top din marile centre universitare. Cei mai mulți admiși vin din familii cu un anumit nivel salarial și predictibilitate economică. În schimb, dacă nu deții resurse, capital simbolic și te oprești la 10 clase sau doar la liceu, pistele viitorului se îngustează. Cum să trăiești fără venit regulat? Sau, în caz contrar, dacă totuși lucrezi, cum poți gândi un viitor dacă tu câștigi salariul minim pe economie sau ceva pe acolo? 

Orașele mari devin fortărețe de nepătruns, nu poți trăi cu un venit de 2.000 de lei într-un centru urban cu chirii ce trec lejer de 1.000 de lei pe lună – asta în cel mai bun caz. 

Rămâne alternativa Vestului, mirajului economic occidental. Asta-i toată schema acestui exod românesc: inegalitatea economică dintre țări și regiuni, lipsa locurilor de muncă în țările și regiunile sărace, educație precară pentru cei de la bază și tot eșafodajul ce rezultă dintr-o asemenea situație. 

Efectul politizării

Cum nu se poate mai rău, într-un asemenea tablou economic, desigur, corupția și sistemul de relații înfloresc. Este foarte bine să ai un loc de muncă în administrația locală, la spitalul orășenesc, la școala bună din localitate, dar diplome universitare sunt multe, iar posturile sunt puține. E o inflație de diplome. 

Sunt o sută de funcționari în primăria unui mic oraș de câmpie, iar competiția e acerbă pentru fiecare asemenea loc de muncă. Așa a ajuns să se politizeze totul. 

Nu poți promova în posturi mai bune fără sprijin politic, fără să fii intim conectat cu un partid, cel mai adesea trebuind să trudești inclusiv în campaniile electorale. Sunt lucruri naturale care se întâmplă în societăți cu o asemenea dinamică economică așa cum a fost și cea a noastră în ultimii 30 de ani. E simplu, e ca și cum ai înclina o suprafață și te-ai aștepta ca apa turnată pe acea suprafață să nu o ia la vale. 

Problemele patronilor autohtoni

Politicile publice? Acestea sunt cvasiinexistente. Se tot vorbește de miracolul investițiilor străine. Dar noi știm bine că cele mai semnificative investiții sunt doar în centrele urbane mari, acolo unde e forță de muncă calificată și potențial de creștere. Nu sunt investiții străine la Plopeni, Țăndărei sau Murgeni. Despre Țăndărei se pot face cel mult meme rasiste. 

În rest, investitorilor locali care mișună în jurul politicului le rămâne șansa renovării unei școli, reabilitării unui drum public cu sume exorbitante și multe asemenea șmecherii tip acumulare primitivă de capital. 

O țară de capitaliști fără capital

Marile fluxuri economico-financiare ocolesc patronii autohtoni. România este, după cum spune Florin Georgescu, o țară de capitaliști fără capital. Afacerile autohtone se fac cu statul, o lume din ce în ce mai strânsă cu ușa de asaltul DNA din ultimele două decenii. Din punctul meu de vedere, într-o campanie electorală națională, spre exemplu, alegeri parlamentare, candidații trebuie chestionați simplu și clar: ce pot face ei concret pentru revitalizarea economică a orașelor mici și mijlocii, a așezărilor rurale. Poveștile cu vom face, vom drege, vom elimina corupția sunt doar basme bune de adormit copiii. 

Și așa ajungem la Bruxelles, în piața Doi boi, acolo unde îi vezi pe acești români plecați de acasă să trudească pe cele 2-3 mii de euro oferite pentru munca lor din varii domenii precum construcții, agricultură, transport etc. 

Și dacă vrei să trimiți bani acasă pentru familia din țară, finanțele trebuie cu grijă chibzuite, nu poți cumpăra de oriunde mâncare, apă, bere și să speri că poți capitaliza ceva pentru vremuri tulburi sau pentru acasă. 

Iată de ce acest spațiu al pieței oferă marfă mult mai ieftină și-i atrage pe toți acești muncitori din multe colțuri ale lumii. 

Am văzut foarte mulți români cu copii, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mult familiile se mută cu totul din România. Nu e un caz nou, asemenea fenomene migratorii au fost și vor mai exista. 

La începutul secolului al XX-lea se pleca din Europa de Sud, Centrală și de Est spre Lumea Nouă, America. După război, în Italia s-a emigrat mult din regiunile centrale și de sud (Mezzogiorno) către nordul industrializat (Padania). În „Rocco și frații săi” (Luchino Visconti), filmul ne spune tocmai o asemenea poveste despre o familie din sud ce migrează în nord, la Milano. Acum, și românii joacă acest rol al emigrației internaționale. Încă o dată, este uimitor să observi că într-un sistem economic foarte concurențial, oamenii sunt foarte egoiști și deseori lipsiți de empatie/compasiune. 

I-am văzut în piață și pe tradiționalii jucători de alba-neagra ce încercau să câștige bani păcălindu-i pe unii precari economic, care trudesc din greu pentru fiecare bănuț. Este normal, în piețele de acest tip nu vin să joace alba-neagra cei din clasa de mijloc sau din clasa de sus. Cinic, sunt păcăliți tocmai oamenii cei mai vulnerabili, deopotrivă economic și cultural.

Piața Abattoirs d’Anderlecht. Foto: Filip Dujardin

Am părăsit piața după o plimbare lungă-lungă printre tarabe și spații comerciale. Nu înainte de a fi abordat de cineva care m-a auzit vorbind românește. Într-o asemenea piață a precarității și fragilității economice, Anderlecht – Doi boi, o femeie din România mi-a făcut o propunere de nerefuzat: 

– Hai, bossule, să-ți dau un parfum Giorgio Armani!

Suprarealism sau nevoia de lux low cost? Am părăsit piața lăsând în spate acest melting pot care-și caută locul și confortul lumesc în noul lor spațiu adoptiv, Bruxelles-Belgia.

Libertatea