10 moduri de a folosi praful de copt pentru curățenia din casă

10 moduri de a folosi praful de copt pentru curățenia din casă

Știm cu toții că praful de copt este un ingredient esențial în prepararea checurilor și a prăjiturilor pufoase perfecte. Dar știai că funcționează de minune și pentru curățarea prin casă? Acest ingredient banal este o sursă importantă atunci când vine vorba de îndepărtarea petelor de ulei, curățarea jucăriilor copiilor și chiar împrospătarea respirației. 

Fie că faci curățenie de primăvară, ordine sau o curățenie săptămânală, praful de copt va fi noul tău cel mai bun prieten. Este o alternativă sănătoasă, de casă, la soluțiile scumpe de curățenie de la magazin. 

Praful de copt versus bicarbonatul de sodiu

Deși unii presupun că praful de copt și bicarbonatul de sodiu sunt două nume pentru aceeași substanță, de fapt, acestea sunt chimic diferite.

Bicarbonatul de sodiu este format dintr-o substanță chimică – bicarbonat de sodiu. Atunci când este utilizat într-un tort, bicarbonatul de sodiu necesită utilizarea unui acid pentru a începe reacția chimică care determină creșterea tortului.

Praful de copt, pe de altă parte, conține bicarbonat de sodiu, precum și acid – de obicei cremă de tartar. Aceasta înseamnă că praful de copt are nevoie doar de un lichid pentru a începe reacția.

Când vine vorba de curățenie, agenții de creștere pot avea un rol surprinzător. Multe trucuri de curățenie vor folosi bicarbonat de sodiu; este un produs chimic mai pur și este adesea mult mai ieftin de cumpărat în vrac decât praful de copt.

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt nu sunt chimic aceleași și, prin urmare, nu ar trebui să înlocuiești bicarbonatul de sodiu cu praful de copt atunci când urmezi o rețetă.

Iată 10 moduri de a curăța folosind praful de copt

Recipiente din plastic colorate

Resturile de mâncare pătează recipientele din plastic pentru alimente. Pentru a reîmprospăta caserolele, șterge suprafețele cu un burete curat și praf de copt. Dacă petele sunt dure, lasă cutia într-o soluție făcută din patru linguri de praf de copt și aproximativ un litru de apă caldă.

Deodorizarea frigiderului

Indiferent cât de atent ai fi, anumite alimente vor lăsa întotdeauna un miros persistent în frigider. Indiferent dacă este vorba de somonul de aseară sau de bucățile de brânză de care ai uitat, mirosul persistent se poate agăța de restul alimentelor din frigider. Praful de copt poate absorbi aceste mirosuri puternice, lăsând frigiderul proaspăt.

Tăvi și tigăi

Spălarea alimentelor arse din oale și tigăi nu este distractivă. În loc să speli în mod constant și să nu vezi rezultate (și poate chiar să deteriorezi stratul antiaderent, curăță cu praf de copt.

Înmoaie tigaile în apă fierbinte cu un strop de praf de copt înainte de a începe să freci cu buretele, iar murdăria va dispărea mult mai ușor.

Tapițerie și țesături

În timp, canapelele din stofă, saltelele și paturile pentru animale de companie pot începe să miroasă. Aceste mirosuri pot fi rapid alungate prin stropirea cu praf de copt la suprafață, lăsându-l să stea timp de aproximativ cincisprezece minute, apoi curățându-l cu aspiratorul.

Curățarea jucăriilor

Mâinile micuților sunt întotdeauna murdare. Fie că este vorba de mâncare, noroi sau orice altceva, această murdărie ajunge pe jucăriile lor.

În timp, ele pot deveni un teren de reproducere pentru tot felul de bacterii și germeni. Din fericire, jucăriile pot fi împrospătate rapid și ușor folosind un burete înmuiat într-un amestec de praf de copt și apă.

Creion

Dacă copiilor tăi le place să deseneze peste tot pe pereți, nu te teme! Folosește un burete umed care a fost presărat cu praf de copt pentru a curăța cu atenție semnele.

Băi

Băile pot atrage rapid murdăria. Băile, plăcile de faianță, chiuvetele și perdelele de duș pot ajunge să pară foarte repede murdare. Din fericire, acest lucru poate fi corectat rapid cu un burete umezit cu praf de copt și apă. Clătește reziduul și bucură-te de suprafețe strălucitoare!

Scurgeri

Scurgerile încăpățânate, înfundate, nu au nevoie întotdeauna de soluții chimice scumpe și urât mirositoare. Oricare ar fi cauza înfundării scurgerii, poate fi rezolvată rapid cu ajutorul prafului de copt și al oțetului. Se toarnă o jumătate de cană de praf de copt pe scurgere, urmată de o jumătate de cană de oțet. În acest moment acoperă scurgerea cu o cârpă umedă. Lasă amestecul timp de cinci minute, apoi spală-l cu apă fierbinte.

Îmbrăcăminte

Atât îmbrăcămintea albă, cât și cea colorată, pot ieși din mașina de spălat arătând puțin decolorate. Pur și simplu adaugă praf de copt în recipientul în care pui detergent  pentru haine.

Blaturi și mese 

Dacă cineva a neglijat să folosească un coaster pe măsuța ta de cafea, lăsând o urmă de cafea sau de suc, le poți curăța rapid cu praf de copt. Se amestecă o parte de praf de copt cu o parte de pastă de dinți albă. Folosind o cârpă umedă, șterge urmele, apoi cu o cârpă uscată lustruiește totul.

Bicarbonat de sodiu – utilizări în casă și gospodărie. De ce să ai mereu acest ingredient la îndemână

Libertatea