11 femei care au fugit ca să se alăture ISIS au fost repatriate de Germania şi Danemarca din Siria alături de 37 de copii

11 femei care au fugit ca să se alăture ISIS au fost repatriate de Germania şi Danemarca din Siria alături de 37 de copii

Germania a anunțat în noaptea de miercuri spre joi că a repatriat 8 femei și 23 de copii care au părăsit țara ca să se alăture grupului terorist Stat Islamic (ISIS) dintr-o tabără din nordul Siriei, informează BBC, citată de Digi24. Ei au fost aduși înapoi printr-o operațiune mixtă, realizată împreună cu Danemarca, țară care a repatriat, la rândul ei, trei femei și 14 copii.

Femeile au fost reținute și urmează să fie anchetate, potrivit ministrului de externe german Heiko Mass.

Persoanele ajunse înapoi în Germania provin din centrul de detenție Roj din Siria. Ministrul a spus că este „fericit” că cetățenii germani s-au întors în țară, dar că „mamele vor trebui să răspundă pentru faptele lor”.

„Copiii nu sunt responsabili de situaţia în care se află (…). Mamele trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa justiţiei penale. Un mare număr dintre ele au fost plasate în detenţie după ce au sosit în Germania”, a anunţat într-un comunicat de presă Heiko Maas.

Sute de cetățeni europeni care au plecat să se alăture grupării ISIS se află acum în tabere din Siria conduse de kurzi. În martie 2019 gruparea ISIS a fost declarată înfrântă în Siria și Irak, iar mii de oameni au fost strămutați.

Mulți dintre ei sunt presupuși copii și soții ale luptătorilor ISIS sau simpatizanți ai grupării jihadiste.

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului au cerut guvernelor străine să-și repatrieze cetățenii, explicând că dacă ei sunt lăsați în centrele de detenție s-ar putea îmbolnăvi sau radicaliza.

Mittwochnacht haben Dänemark und Deutschland gemeinsam 37 Kinder und 11 Frauen aus dem Lager Roj in #Nordostsyrien zurückgeholt. Wir danken den Stellen vor Ort für die Zusammenarbeit. 1/2 pic.twitter.com/Qdls56irlc

— Auswärtiges Amt (@AuswaertigesAmt) October 6, 2021

Libertatea