15 mai, Ziua Internațională a Familiei – care este tema în 2022

15 mai, Ziua Internațională a Familiei – care este tema în 2022

Ziua Internațională a Familiei este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 mai, de aproape trei decenii. 15 mai, Ziua Internațională Familiei este un prilej de a conștientiza și celebra importanța familiei și rolul ei în dezvoltarea noastră socială.

Ziua Familiei este o ocazie pentru fiecare dintre noi de a sărbători legăturile dintre toți membrii care alcătuiesc familia noastră. Este, de asemenea, o oportunitate de a reflecta asupra modului în care sunt afectați de tendințele sociale și economice și la ce putem face pentru a ne întări familiile ca răspuns.

Ziua Internațională a Familiei

Ziua Internațională a Familiei este o modalitate de a atrage atenția factorilor de decizie, pentru a dezvolta politici bazate pe nevoile umane, în vederea creării unui mediu de îngrijire la nivel de familie pentru copii. Asta pentru că un sistem familial disfuncțional nu poate construi o societate funcțională.

Scurt istoric

În anii 1980, Națiunile Unite (ONU) au început să-și concentreze atenția asupra problemelor legate de familie. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic și Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială în rezoluția sa privind Rolul familiei în procesul de dezvoltare (1983/23) a solicitat Secretarului General să sporească gradul de conștientizare a factorilor de decizie asupra problemelor și nevoilor familiei, precum și a modalităților eficiente de satisfacere a acestor nevoi.

Ulterior, pe baza recomandărilor Comisiei pentru Dezvoltare Socială, Adunarea a invitat toate statele să-și facă cunoscute punctele de vedere cu privire la eventuala proclamare a unui an internațional al familiei și să își ofere comentariile și propunerile.

Consiliul a solicitat, de asemenea, Secretarului General să prezinte Adunării Generale un raport cuprinzător bazat pe comentariile și propunerile statelor membre cu privire la posibila proclamare a unui astfel de an și alte modalități și mijloace de îmbunătățire a poziției și bunăstării familiei.

În rezoluția sa 44/82 din 9 decembrie 1989, Adunarea Generală a proclamat Anul Internațional al Familiei.

În 1993, Adunarea Generală a decis printr-o rezoluție (A/RES/47/237) ca 15 mai a fiecărui an să fie celebrată drept Ziua Internațională a Familiei. Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a crește cunoașterea proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.

La 25 septembrie 2015, cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite au adoptat în unanimitate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care vizează eliminarea sărăciei, discriminarea, abuzul și decesele care pot fi prevenite. Politicile și programele orientate spre familie sunt vitale pentru realizarea multora dintre aceste obiective.

15 mai, Ziua Familiei – tema din 2022

Tema adoptată de ONU pentru Ziua Internațională a Familiei 2022 este ”Familiile și urbanizarea”.

Urbanizarea este una dintre cele mai importante tendințe care modelează lumea noastră și viața și bunăstarea familiilor din întreaga lume.

Urbanizarea durabilă este legată de atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) și ținte, cum ar fi SDG-1 (Eradicarea sărăciei); SDG-3 (Bună sănătate și bunăstare); SDG-11 (Faceți orașele și așezările umane incluzive, sigure, rezistente și durabile); și SDG-10 (Reducerea inegalității în și între țări). Aceste ODD și țintele lor depind de cât de bine este gestionată urbanizarea pentru a aduce beneficii familiilor și pentru a spori bunăstarea tuturor generațiilor care trăiesc în orașe.

Tema din acest an, „Familiile și urbanizarea”, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța politicilor urbane durabile, favorabile familiei.

Activități ce pot fi făcute de Ziua Internațională a Familiei

Ziua Familiei – activități în familie

Activitățile, fie ele cât de simple, făcute cu familia fac relația mai puternică și mai sănătoasă. Recomandarea este să petreceți întotdeauna mai mult timp cu familia. Ziua Familiei este, așadar, o mare oportunitate pentru oameni de a petrece timp cu familiile lor.

Fă-ți timp pentru a programa câteva activități distractive cu familia ta, poate fi ceva simplu, cum ar fi:

Drumețiile și excursiileVizitarea unui parcMersul la plajă sau la piscinăPrânzul sau cina la un restaurant, împreună. Ori un picnic la iarbă verde, dacă vremea permite acest lucru.Puteți să desenați, să colorați sau să pictați cu copiii mici.Puteți cumpăra un tort și îl puteți decora cu culori comestibile împreună cu familia. Sau chiar puteți face voi un tort.Puteți grădinări acasă cu copiii, puteți planta copaci.Mersul cu trotineta, rolele sau pe bicicletă cu copiii este, de asemenea, foarte distractiv.Vă puteți bucura de camping la cel mai apropiat loc de campare împreună cu familia.Jucați jocuri de societate cu copiii, asta creează momente foarte vesele.Decorarea casei sau organizarea albumului foto de familie cu ajutorul familiei tale este , de asemenea, o activitate atât de drăguță.

Descoperă și idei de activități de familie de 1 iunie, Ziua Copilului

Libertatea