„2.600 de tone de deșeuri necontrolate pe raza sectorului 1”, a anunțat prefectul. Alin Stoica anunță azi dacă va fi declarată stare de alertă

„2.600 de tone de deșeuri necontrolate pe raza sectorului 1”, a anunțat prefectul. Alin Stoica anunță azi dacă va fi declarată stare de alertă

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat, joi, într-o conferință de presă că solicitarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 pentru declararea stării de alertă este încă în analiză. Prefectul a mai spus în conferința de presă transmisă de Digi24 că pe raza sectorului 1 sunt 2.600 de tone de deșeuri necontrolate.

„În acest moment suntem încă în analiză. Tocmai am avut o discuţie cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. Sunt 2.600 de tone de deșeuri necontrolate pe raza sectorului 1. Pericolul principal ar putea fi degajarea de pulberi de materiale de construcţii. Există şi o componentă de care sunt responsabili cetăţenii. Există un comportament nedorit şi anume deşeurile din construcţii care sunt mult mai scump de procesat ele trebuie procesate plătind o anumită sumă de bani”, a declarat Alin Stoica, joi, într-o conferință de presă, transmisă de Digi24.

Acesta a mai spus că solicitarea primăriei va fi aprobată „dacă DSP confirmă ca această stare provoacă risc sanitar”. Prefectul a mai anunțat că o decizie privind starea de alertă va fi luată în cursul zilei de azi.

Precizările vin în contextul în care Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat, miercuri, propunerea primarului Clotilde Armand de a cere din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza gunoaielor neridicate de firma de salubrizare Romprest.

Primăria a transmis că deșeurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune în pericol sănătatea cetățenilor, dar și mediul înconjurător.

Prefectul Capitalei a refuzat să declare starea de alertă în luna iunie, pe baza raportului Gărzii de Mediu, care a stabilit că nu există un pericol iminent în sectorul 1. 

El a precizat că problema de luna trecută era legată de deşeurile menajere, iar atunci situaţia a fost deblocată prin faptul că primăria de sector a plătit sortatorul pentru ca gunoaiele să fie ridicate. Acum blocajul este tot între Primăria Sectorului 1 şi compania de salubrizare.

Libertatea