A fost aprobat proiectul-pilot în care câini polițiști vor depista persoanele cu COVID pe aeroportul din Sibiu

A fost aprobat proiectul-pilot în care câini polițiști vor depista persoanele cu COVID pe aeroportul din Sibiu

Proiectul de depistare a persoanelor infectate cu coronavirus cu ajutorul câinilor special antrenați, în aeroportul din Sibiu, care a fost anunțat zilele trecute de ministrul Lucian Bode, a primit aprobarea CNSU joi, 15 iulie.

Conform hotărârii Comitetul Național pentru Situații de Urgență, proiectul-pilot va începe la 1 august și se va derula pe o perioadă de 60 de zile.

Câinii care iau parte la proiect au fost antrenați la Centrul Chinologic al Poliţiei din Sibiu.

Toate persoanele care tranzitează terminalul sosiri din incinta Aeroportului Internațional Sibiu vor fi supuse verificărilor pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 realizate de echipele canine special pregătite.

Potrivit CNSU, persoanele indicate de patrupezi ca posibil a fi infectate vor fi testate gratuit, cu test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de personalul Direcției de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent la nivelul aeroportului.

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, a anunțat că numai dacă testul rapid va fi pozitiv, respectivul călător se va supune regulilor dintr-un aeroport internaţional.

Ministrul de interne a precizat că un pasager depistat de un câine poliţist ca fiind suspect de COVID nu poate refuza testarea rapidă din aeroport, potrivit reglementărilor în vigoare.

În măsura în care proiectul va fi de succes, MAI intenţionează ca şi în alte aeroporturi din România să fie prezente echipe canine de depistare a noului coronavirus.

Libertatea