A început vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani. Primul centru deschis special pentru ei, în parcul Lumea Copiilor

A început vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani. Primul centru deschis special pentru ei, în parcul Lumea Copiilor

România a început, miercuri, 2 iunie, imunizarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani, cu serul de la Pfizer. Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a amintit astăzi, că aceștia trebuie să vină la centrul de vaccinare însoțiți de un părinte sau tutore, relatează Hotnews. Medicul militar a făcut această declarație de la primul centru de vaccinare deschis special pentru copii, în parcul Lumea Copiilor, în sectorul 4.

Centrul de vaccinare deschis special pentru copii se află în parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, în apropiere de cel de la Palatul Național al Copiilor.

„Încă de la primele ore am semnale că sunt copii care s-au programat și s-au vaccinat. Ne dorim să creștem numărul de persoane care vor să se vaccineze. Diferența va fi făcută de acum încolo de modul în care se implică autoritățile locale”, a declarat Valeriu Gheorghiță, care a participat la deschiderea centrului, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Președintele CNCAV nu a precizat însă câți copii s-au programat în platforma de vaccinare, înregistrarea lor fiind posibilă începând de ieri, 1 iunie.

Centrul de vaccinare pentru copii din Sectorul 4 are două puncte de imunizare și va fi deschis în intervalul orar 08:00 – 20:00 .

Copiii care doresc să se vaccineze anti-COVID, adică cei cu vârste de peste 12 ani, trebuie să vină însoțiți de către tutorele legal sau unul dintre părinți. Schema de vaccinare este aceeași ca și în cazul adulților care primesc serul de la Pfizer.

„Datele care reies din studiile efectuate (asupra vaccinului Comirnaty de la Pfizer – n.r.) arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, arată CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a subliniat, miercuri, că administrarea vaccinului este foarte importantă pentru copiii care au afecțiuni cronice.

„Prin acordarea autorizației de utilizare a acestui tip de vaccin și la grupa 12-15 ani, venim cu un beneficiu foarte mare, în mod deosebit pentru copiii care au afecțiuni cronice, care au afecțiunic are îi predispun la un risc crescut de forme grave de îmbolnăvire, și aici mă refer la afecțiunile neuropsihiatrice, sindromul down, instituționalizați, de asemenea copiii care sunt în evidență cu boli cardio vasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu Pfizer a fost aprobată pe 28 mai de Agenția Europeană a Medicamentului. Deocamdată, Pfizer/BioNTech este singurul ser aprobat la această categorie de vârstă.

Libertatea