Acord între România și Moldova: diplomele, certificatele şi titlurile științifice, recunoscute reciproc

Acord între România și Moldova: diplomele, certificatele şi titlurile științifice, recunoscute reciproc

Miniștrii educației din România și Republica Moldova, Sorin Cîmpeanu și Anatolie Topală, au semnat marți acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice, potrivit unui comunicat transmis în această seară de Ministerul Educației. Decizia vine în contextul vizitei de stat a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la București.

La ceremonia semnării acestui document a fost prezent și premierul interimar Florin Cîțu.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerului Educaţiei, documentul face parte din setul de angajamente asumate de cele două guverne în Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România şi Republica Moldova, semnată tot marţi la Bucureşti.

„Textul Acordului conduce la aplicarea unor noi reguli simplificate de recunoaștere, concomitent cu reglementarea recunoașterii unor noi diplome sau certificate. Aplicarea noilor reguli de recunoaștere de către autoritățile din cele două state, universități și unități de învățământ, se va realiza în mod transparent, corect și nediscriminatoriu, în beneficiul solicitanților”, a transmis Ministerul Educației.

Sursa citată mai transmite că ministerele Educaţiei „din cele două state consolidează, prin semnarea acestui Acord, relaţiile bilaterale în domeniul educaţiei, ceea ce va contribui la creşterea calităţii sistemelor de educaţie şi formare profesională în spiritul politicilor europene în materie, precum şi la îmbunătăţirea accesului cetăţenilor români şi a celor din Republica Moldova”.
 
Cadrul juridic al cooperării cu Republica Moldova în domeniul educaţiei va fi consolidat prin semnarea în perioada următoare a unui protocol de colaborare între Ministerele Educaţiei din cele două state, au mai transmis autoritățile.

Maia Sandu a fost primită, marți dimineața, la Palatul Cotroceni de către Klaus Iohannis, președintele României. Preşedintele Iohannis a transmis într-o declaraţie de presă comună cu Maia Sandu la Cotroceni, că România va rămâne aproape de Republica Moldova, oferindu-i sprijin în parcursul său european.

La rândul său, președintele Republicii Moldova a mulțumit României pentru ajutorul oferit în timpul pandemiei.

Vizita a avut loc după ce, în august, Klaus Iohannis a fost la Chișinău, participând la manifestările dedicate celor 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.

Foto: Ministerul Educației

Libertatea