Adrian Severin cere ca România să lase direcția Vest și „să se înțeleagă cu Rusia”

Adrian Severin cere ca România să lase direcția Vest și „să se înțeleagă cu Rusia”

Înr-un articol de opinie publicat de Cotidianul, Adrian Severin, 67 de ani, fost europarlamentar și ministru de externe, comentează criza politică din țară și susține că „singura șansă a României, în atari condiții, ca și în 1944, este să se înțeleagă direct (nu prin Washington) cu Rusia (cu care mai poate găsi interese strategice congruente)”.

Adrian Severin consideră criza politică de la București drept „o agitație politică irațională”: „Se distruge tot ce a mai rămas din sistemul constituțional pluripartit, pentru ca, devenit un simplu bun, cvasi statul România (un stat eșuat) să fie pus sub “administrarea directă” a unui regim de mână forte acționând din mandat internațional”.

Severin scrie că nici nu contează cine a „amorsat” criza, „care, de fapt, nu este politică, ci națională – o criză de destin istoric”.

„Cîțu, Barna sau Cioloș; nu contează cum vor vota AUR sau PSD; nu contează ce spun Ciolacu sau Orban, pe ce picior dansează Dâncu și Rareș Bogdan ori la ce oră revine din adormire Iohannis. Cel din urmă are misiunea ca, după ce a lucrat cu succes la suspendarea Constituției, să creeze condițiile pentru ca românii să salute, de nevoie dacă nu de gust, schimbarea regimului politic și trecerea de la democrația autohtonă coruptă și impredictibilă, la autoritarism și subordonare externă integrală. Asta se execută acum”, opinează Adrian Severin.

Potrivit lui Severin, „singura șansă a României, ca și în 1944, este să se înțeleagă direct (nu prin Washington) cu Rusia (cu care mai poate găsi interese strategice congruente), căci SUA a ieșit din joc, respectiv a lăsat-o în afara jocului, iar Germania nu are intersul să vadă un bloc româno-rus la Gurile Dunării, între obiectivele strategice germane și nevoințele strategice românești neexistând nici o convergență. Mai este, oare, cineva, la București și la Moscova gata sau / și capabil să o facă? Se pare că nu”.

Nu este prima oară când fostul europarlamentar Adrian Severin vorbește despre apropierea de Rusia. În 2015, într-un text publicat pe blogul său și adresat amabsadorului american de atunci, Hans Klemm, Severin a criticat politica externă a SUA în regiune, afirmând că românii ar fi ajuns să prefere Rusia Americii, „ca soluție optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statului de protectorat (american)”

Fost ministru de externe și europarlamentar, Adrian Severin a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în noiembrie 2016, pentru luare de mită și trafic de influență. În februarie 2018, Adrian Severin a fost eliberat condiţionat după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsă.

Libertatea