Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis și Cîțu au ajuns un pericol public. Pedepsiți-i acum

Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis și Cîțu au ajuns un pericol public. Pedepsiți-i acum

Într-un editorial publicat pe 1 octombrie în România Curată, profesorul de științe politice Alina Mungiu-Pippidi critică guvernul Cîțu, dar și pe președintelui Klaus Iohannis, afirmând că aceștia „nu sunt deasupra sancțiunii publice”.

Alina Mungiu începe prin a enunța incoerența măsurilor antiepidemice. „Ce poți să faci cu un guvern care reintroduce obligativitatea purtării măștii în aer liber chiar când omul e singur pe stradă, ca să poată amenda pe oricine, dar lasă să meargă festivaluri, sindrofii private și cârciumi, deși mulți organizatori nu cer niciun fel de certificare și statul nu are cum să verifice nici teoretic ce se întâmplă acolo?”, scrie politologul

Ea pune la îndoială precizia numărului de cazuri de COVID la nivelul raportării autorităților: „Ce să faci cu guvernanți care mint zilnic în legătură cu cifrele pandemiei, un prim-ministru care dă vina pe alții, când el, personal, s-a opus oricăror încercări de a gestiona pandemia pe vreo bază științifică?”.

Numai pe baza certitudinii că abuzul de putere, chiar rezultând în victime umane demonstrabile va scăpa nesancționat pentru că e prim-ministrul ales de sistem, același sistem care se ține menținând o lege proastă, arbitrară și inaplicabilă, schimbată zilnic, că asta îi dă putere mai mare decât dacă legea ar fi rațională și predictibilă?

Alina Mungiu-Pippidi

Mungiu amendează și jocul politic al președintelui Klaus Iohannis: „Ce să faci cu un președinte care în loc să construiască un consens politic în jurul obligativității vaccinării, măcar pentru sectorul public, se luptă din 2015 încoace să creeze un monopol de putere doar pentru o fracțiune din PNL asociată cu serviciile secrete?”.

În concluzie, profesoara de științe politice vede o singură soluție: „Îi dai afară pe toți, fără să-ți pese că vai, care e alternativa, opoziția e chiar mai rău etc. Și dacă ai un singur copil care se poartă prost și nu ai alternativă la el singura cale de a rezolva ceva e să-l pedepsești, nu să-l tot mângâi pe cap că asta e, Goe ți-a fost hărăzit”.

Iohannis și Cîțu nici nu or fi fost răi de tot la început, dar nu au primit sancțiunile adecvate și așa au ajuns un pericol public. Pedepsiți-i acum, ca să știe că nu sunt deasupra sancțiunii publice, e unicul lucru folositor care se poate face.

Alina Mungiu-Pippidi:

Foto: Hepta

Libertatea