Alte incidente cu elicoptere care au aterizat de urgență în orașe din lume. Cum s-au încheiat

Alte incidente cu elicoptere care au aterizat de urgență în orașe din lume. Cum s-au încheiat

Incidentul de joi dimineață, când un elicopter american a aterizat de urgență în mijlocul Pieței Charles de Gaulle, e bizar pentru București. Dar alte orașe ale lumii sunt ceva mai obișnuite, atât cu exerciții care implică survolări la altitudini reduse, cât și cu aterizări și decolări rapide din mijlocul aglomerării urbane. Libertatea face un scurt istoric cu astfel de incidente în lume. 

La începutul lui 2019, locuitorii din Los Angeles s-au trezit în mijlocul nopții cu elicoptere americane care planau la doar câțiva metri deasupra stâlpilor de iluminat din metropolă, după cum relatează jurnaliștii de la LA Times.

Elicopterele au aterizat cu această ocazie inclusiv în parcarea unui centru de îngrijire de urgență din Los Angeles. 

„Nu există nimic altceva care poate înlocui un antrenament realist. Fiecare zonă selectată oferă echipelor operaționale speciale și echipelor de zbor capacitatea de a-și menține la nivel maxim pregătirea și experiența, validând în același timp un standard al procedurilor de siguranță. Acest tip de antrenament este esențial pentru a ne asigura că militarii sunt complet antrenați și pregătiți să apere națiunea în misiunile de peste mări”, declara pentru LA Times locotenent-colonel Loren Bymer, purtător de cuvânt al grupului de comandă care a organizat exercițiul din Los Angeles.

De asemenea, aceste tipuri de exerciții urbane au loc și-n orașe precum Boston, Miami ori Salt Lake City.

Incidente cu elicoptere sfârșite tragic

În București n-a fost o aterizare planificată, ci una de urgență. Asemenea evenimente nu sunt nici ele rare peste granițe. Dar uneori se sfârșesc în tragedie. Așa cum s-a întâmplat în vara lui 2019 în New York City, când un elicopter s-a prăbușit în timpul unei aterizări forțate pe un zgârie-nori. Pilotul elicopterului civil a lovit atât de puternic acoperișul, încât aparatul de zbor s-a rupt în bucăți și a luat foc. Acesta a decedat în incident, scrie CNN.

Tot în New York, dar cu un an mai devreme, cinci turiști și-au pierdut viața după ce pilotul elicopterului civil în care se aflau a încercat o aterizare forțată în estuarul care separă Manhattan de Queens. Aparatul de zbor s-a răsturnat când a atins apa, iar pasagerii s-au înecat, în vreme ce pilotul a reușit să scape cu răni minore, relatează jurnaliștii locali de la MPR News.

În 2020, un ofițer texan și-a pierdut viața după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit într-un complex rezidențial din Houston, potrivit ABC7.

Și-n Marea Britanie, un elicopter civil s-a prăbușit în toamna lui 2018 în parcare stadionului din Leicester City. Toate cele 5 persoane aflate la bord și-au pierdut viața, inclusiv patronul echipei de fotbal Leicester City, miliardarul thailandez Vichai Srivaddhanaprabha, relatează BBC.

Aterizare reușită în mijlocul orașului 

Alteori, o aterizare forțată în mijlocul unui oraș, deși un eveniment bizar, nu se sfârșește într-o tragedie.

În aprilie 2021, aprinderea unui martor în cabina unui elicopter Cyclone a forțat echipa de zbor canadiană să aterizeze de urgență într-un parc din Halifax, Noua Scoție.

Apoi, localnicii s-au trezit față în față cu elicopterul remorcat pe străzile din Halifax, potrivit CTV News.

În 2019, un elicopter civil a aterizat de urgență în mijlocul unei străzi dintr-un cartier rezidențial al orășelului Centerton, Arkansas. Pilotul a fost forțat să aterizeze de o defecțiune mecanică, relatează KATV.

Vasile Miron, examinator de zbor pe elicopter autorizat de Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR), a explicat pentru Libertatea dificultățile impuse de o aterizare de urgență în mijlocul unui oraș, după incidentul din Piața Charles de Gaulle.

Libertatea