„Am atacat Franţa, am vizat populaţia, dar nu a fost nimic personal”, a spus Salah Abdeslam la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015

„Am atacat Franţa, am vizat populaţia, dar nu a fost nimic personal”, a spus Salah Abdeslam la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015

Salah Abdeslam, 32 de ani, principalul acuzat în procesul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 din Franța, a declarat, miercuri, în deschiderea audierii sale de la Palatul de Justiţie din Paris, că a vizat populația civilă, cu toate că „nu era nimic personal”, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Am atacat Franţa, am vizat populaţia, civili, dar nu era nimic personal. Scopul nu este de a înfige din nou cuţitul în rană, ci de a fi sincer”, a declarat Salah Abdeslam, pe un ton calm, dând asigurări că atentatele au fost un răspuns la „bombardamentele franceze asupra Statului Islamic”.

„Minimul este să spui adevărul, se spune adesea că sunt provocator, dar asta nu este adevărat, vreau să fiu sincer”, a declarat Salah Abdeslam, dând asigurări că „scopul nu este de a răni”.

Salah Abdeslam a vorbit timp de circa 5 minute, afirmând că „teroriştii, jihadiştii, radicalizaţii” la care s-a făcut referire în timpul audienţei sunt, de fapt, „musulmani”. „Este vorba despre Islamul autentic”, a spus el.

Salah Abdeslam, ultimul membru încă în viaţă al comandourilor care au comis atacurile soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi la Saint-Denis şi Paris, a luat cuvântul ultimul.

Preşedintele tribunalului special a dat cuvântul fiecăruia dintre cei 14 acuzaţi prezenţi pentru a face o „declaraţie spontană”, „succintă”, asupra faptelor care le sunt reproşate.

Audienţa a asistat în tăcere la afirmaţiile făcute rând pe rând de acuzaţi, potrivit AFP.

Pe bancheta părţilor civile, unele persoane au început să plângă, se susţineau unii pe alţii, iar unii au rămas uimiţi în faţa acestor declaraţii.

„Conţinutul a fost provocator, el a încercat o formă de compasiune pentru victime. Este ceea ce ne doream să auzim dar pe de alta parte este atât de derizoriu comparativ cu ceea ce am trăit încât e difícil să adăugăm şi alte comentarii”, a spus Philippe Dupeyron este preşedintele Asociaţiei 13onze15 Fraternitate şi Adevăr, organism ce reprezintă victimele atacurilor.

FOTO: Hepta

Libertatea