Amploarea inundațiilor din Pakistan, văzută din spațiu. Cum arătau zonele acoperite cu apă acum câteva luni

Amploarea inundațiilor din Pakistan, văzută din spațiu. Cum arătau zonele acoperite cu apă acum câteva luni

Localități întregi, clădiri și câmpuri au fost acoperite de apă în Pakistan, care se confruntă cu cele mai grave inundații din istoria țării, spun oficialii. Imagini recente surprinse din satelit și comparate cu fotografii din luna aprilie arată amploarea dezastrului provocat de ploile musonice, relatează The Guardian.

Zone unde în primăvara acestui an erau sate sau câmpuri acoperite de vegetație sunt acum înghițite de apă. În unele părți drumurile au dispărut sau s-au format alte râuri, după cum se poate vedea în imaginile publicate de compania Maxar Technologies pe 30 august.

Cel puțin 1.100 de presoane au murit în urma inundațiilor. Peste 33 de milioane de oameni, sau unul din șapte pakistanezi, au fost afectați de ploile musonice din ultimele luni. Milioane au fost strămutați, iar aproximativ 500.000 dintre ei trăiesc în tabere organizate, în timp ce alții au fost nevoiți să-și găsească propriul adăpost.

„Am putea foarte bine să avem un sfert sau o treime din Pakistan sub apă”, până la finalul sezonului musonic, a declarat Sherry Rehman, senatoare și ministră pentru schimbări climatice, adăugând că țara se trece printr-o „catastrofă climatică gravă, una dintre cele mai dure din acest deceniu”.

Pakistanul se confruntă anual cu ploi abundente și adesea distructive în timpul sezonului musonic, dar precipitații atât de intense nu au mai fost înregistrate de trei decenii.

Foto: EPA

Libertatea