Anchetatorii americani pretind că au identificat un criminal la 52 de ani de la comiterea faptelor, după ce au spart mesajele codate pe care le trimitea

Anchetatorii americani pretind că au identificat un criminal la 52 de ani de la comiterea faptelor, după ce au spart mesajele codate pe care le trimitea

O echipă de 40 de anchetatori americani, care reunește foști anchetatori din poliție, ofițeri militari de informații și jurnaliști de investigație, pretinde că a descoperit identitatea misteriosului criminal în serie supranumit „Zodiac Killer”, unul dintre cele mai cunoscute cazuri penale nerezolvate din SUA de mai bine de jumătate de secol, informează Sky News. Într-o conferință de presă, echipa „Case Breakers” l-a identificat pe Gary Francis Poste, decedat în urmă cu trei ani, drept autor al omorurilor.

„Zodiac Killer”, „Ucigașul după zodiac”, a terorizat zona orașelor americane Benicia, Vallejo, Lake Berryessa și San Francisco, în perioada decembrie 1968 – octombrie 1969, când a fost suspectat că a ucis cel puţin cinci persoane. Acesta nu a fost prins niciodată, deși poliţia avea indicii numeroase.

Victimele sale aveau vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani şi au fost găsite fie împuşcate, fie înjunghiate.

Criminalul trimitea în mod regulat scrisori codate ziarelor locale şi folosea linia de urgenţe a poliţiei pentru a anunţa crima pe care urma să o comită. Ucigaşul folosea întotdeauna pseudonimul de „Zodiacul”.

Cum a fost identificat „Zodiac Killer”, care a pretins că a ucis 37 de persoane

În scrisori, el a pretins că a ucis în total 37 de persoane. „Poliţia nu mă va prinde niciodată, pentru că sunt prea inteligent pentru ei”, spunea el, într-o misivă adresată ziarului San Francisco Chronicle.

Scrisorile sale conțineau cifre, litere și semne, despre care ucigașul afirma că ar fi criptate, iar descifrarea codului ar releva identitatea sa.

Potrivit lui Jen Bucholtz, fost agent de contraspionaj al armatei, membru al echipei de ivestigatori „The Case Breakers”, mesajele codate au fost descifrate și ele îl indică pe Gary Francis Poste ca fiind ucigașul probabil. În afara înșiruirii de cifre și de litere, toate formulele folosite în scrisori erau anagramate.

„Numele lui Gary Francis Poste descifrează toate aceste anagrame”, a explicat ea.

Anchetatorii susțin, de asemenea, că au dovezi că suspectul găsit de ei ar fi ucis-o pe Cheri Jo Bates, în Riverside, California, în 1966. Crima îi fusese atribuită „Ucigașului după zodiac” în trecut, dar poliția a abandonat cercetările.

Noua teorie a anchetatorilor se bazează și pe asemănarea între Gary Poste și un portret-robot realizat în 1969. Una dintre similitudinile-cheie sunt cicatricile de pe frunte.

Poste a murit în urmă cu trei ani.

Biroul FBI din San Francisco a declarat, pentru San Francisco Chronicle: „Cazul criminalului după zodiac rămâne deschis, dar, momentan, avem informații noi”.

Au existat și alți indivizi acuzați, dar dovedit nevinovați

În 1991, poliţia a arestat un bărbat pe nume Arthur Leigh Allen, care semăna cu portretul-robot al criminalului. Amprentele sale nu s-au potrivit însă cu cele ale ucigaşului, iar bărbatul a fost eliberat. Testele ADN realizate în 2002 au demonstrat şi ele că Allen nu avea nicio legătură cu crimele din anii ’60.

De-a lungul deceniilor, mai multe persoane au afirmat că știu cine este autorul omorurilor, însă nici o pistă nu a dus la aflarea identăți ucigașului.

Lyndon Lafferty, un ofițer de poliție care a făcut parte din echipa de anchetatori a cazurilor, a scris o carte intitulată „The Zodiac Killer Cover-Up”, în care susținea că s-ar fi descoperit identitatea agresorului încă din 1971 și că mobilul crimelor ar fi fost adulterul comis de fosta sa soție. Lafferty scria că ucigașul are 91 de ani şi trăieşte în Solano County, California. Criminalul ar fi fost protejat de oficiali corupţi şi de intervenţii politice, după ce soţia sa a avut o aventură cu un judecător de la Curtea Superioară, scria Lafferty.

Cazul „Zodiac” a devenit celebru şi printre producătorii de la Hollywood. În 2007, David Fincher a regizat ecranizarea poveştii, iar actorii Robert Downey jr şi Jake Gyllenhaal au avut rolurile principale.

Foto: Profimedia

Libertatea