Angela Merkel a invocat „o accidentare la genunchi” drept motivul pentru care nu merge la înmormântarea lui Gorbaciov

Angela Merkel a invocat „o accidentare la genunchi” drept motivul pentru care nu merge la înmormântarea lui Gorbaciov

Fostul cancelar Angela Merkel l-a numit miercuri pe Mihail Gorbaciov drept „un politician unic la nivel global” și omul care „i-a schimbat fundamental viața”, dar o purtătoare de cuvânt a transmis că nu va merge în Rusia la înmormântare, întrucât a suferit „o accidentare la genunchi”, potrivit DPA citat de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt nu a oferit detalii despre accidentare și a precizat doar că a avut loc în urmă cu trei săptămâni la finalul unei vacanței și că nu necesită intervenție chirurgicală.

„Mihail Gorbaciov mi-a schimbat fundamental viața. Nu voi uita niciodată asta”, a declarat anterior Angela Merkel, citată de agenția de stat rusă Tass. Fostul cancelar german s-a născut și a copilărit în Germania de Est.

Fără curajul lui Gorbaciov „de a implementa glasnost și perestroika (nr. politicile de deschidere și reformă din URSS) revoluția pașnică din Republica Democratică Germană nu ar fi fost posibilă”, a subliniat Merkel.

„Până în ziua de azi pot simți frica pe care am împărtășit-o cu numeroase persoane din RDG în 1989, când ne gândeam dacă tancurile vor reveni pe străzi ca în 1953. (…) Dar de data această, spre deosebire de 1953, niciun tanc nu a ieșit, niciun foc de armă nu a fost tras”, a mai precizat fostul lider german.

Mihail Gorbaciov a murit marți la vârsta de 91 de ani, la Moscova, după o boală îndelungată.

Libertatea