Apple, Google şi Microsoft vor trece la un sistem de logare fără parolă, în 2023

Apple, Google şi Microsoft vor trece la un sistem de logare fără parolă, în 2023

Giganții tehnologici Apple, Google şi Microsoft au anunţat că demarează un efort comun prin care să renunțe la logarea cu parolă, petru a trece la standardul FIDO, care facilitează o logare mai ușoră pe dispozitive, potrivit News.ro.

Pe parcursul anului viitor, Apple, Google şi Microsoft vor implementa standardul FIDO pe telefoanele, sistemele de operare şi browser-ele pe care le dezvoltă şi comercializează.

Asta înseamnă că utilizatorii de Android, iOS, macOS sau Windows nu vor nu vor mai avea nevoie de parolă pentru în anumite aplicații sau servicii din ecosistem.

Acest principiu se va aplica inclusiv la prima logare pe un nou dispozitiv, o nouă caracteristică FIDO.

Standardul FIDO utilizează principiile criptografiei cu cheie publică. Această cheie, care înlocuiește clasica parolă, va fi însuși telefonul personal. Pentru confirmarea indentității, utilizatorul care încearcă să se logheze trebuie doar să deblocheze telefonul, indiferent că o face prin autentificare facială, scanarea amprentei sau introducerea unui cod PIN.

Acest tip de logare are două avantaje importante: primul este simplitatea, utilizatorii apreciind că nu mai trebuie să memoreze și să introducă parola, iar al doilea este considerentul securității, fiind aproape imposibil pentru hackeri să se infiltreze în conturile unui utilizator dacă nu dețin fizic dispozitivele acestuia, fie el telefon sau computer.

Astfel, cea mai mare vulnerabilitate, parola, dispare din ecuație.

Un atac de tip phishing, care încearcă să ademenească utilizatorul pe un site unde să i se ceară şi să i se fure parola, va fi mult mai greu de derulat când atacatorul se va lovi de autentificarea cu cheia fizică de securitate.

Faptul că cele trei mari companii se unesc în acest demers este un câștig pentru utilizatorii care folosesc mai multe platforme și ecosisteme.

Spre exemplu, cu noul sistem, un utilizator poate folosi un iPhone pentru a se autentifica fără parolă pe un browser Chrome, instalat pe un PC cu Windows.

Anunţul oficial spune că noul standard va fi implementat în 2023.

În funcţie de resursele implicate, cel mai probabil cele trei mari companii vor lansa la momente diferite noua facilitate.

Libertatea