Aproape 1.000 de persoane, infectate cu Covid, după un festival de muzică din Olanda

Aproape 1.000 de persoane, infectate cu Covid, după un festival de muzică din Olanda

Aproape 1.000 de persoane din cele aproximativ 20.000 care au participat la festivalul de muzică electronică Verknipt din Utrecht, pe 3 și 4 iulie, au fost testate pozitiv la Covid, a anunțat serviciul de sănătate din Olanda, potrivit nltimes.nl.

Este vorba despre 448 de persoane care au participat la prima zi de festival și 516 persoane care au participat a doua zi. Festivalul a atras în total circa 20.000 de participanți, relatează NOS – subsidiară a radioteleviziunii publice.

Organizatorii sunt șocați de numărul de infecții. Ei spun că au discutat cu municipalitatea din Utrecht despre măsurile de protecție până chiar înainte de începerea evenimentului.

”Printre altele, a rezultat un document de 45 de pagini cu măsuri suplimentare de protecție”, spun aceștia. Ei susțin că au respectat protocoalele de securitate, iar testarea codurilor QR Access a fost, de asemenea, strict monitorizată.

„Cu toate acestea, nu am putut vedea din codurile QR dacă oamenii au intrat printr-un certificat de recuperare după boală sau pe baza unui vaccin Janssen”, spun ei.

”Testul pentru acces trebuia să fie făcut cu cel puțin 40 de ore înainte, iar tinerii au în prezent numeroase contacte. Explicația poate fi acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al festivalului Lydia van der Meer. Ea a adăugat că sursa infecțiilor este greu de determinat, așa că nu poate spune dacă toată lumea s-a infectat la festival.

Primarul din Utrecht a participat la festival

Primarul din Utrecht, Sharon Dijksma, a participat și ea la festival, pe 3 iulie, postând și o fotografie pe Twitter.

„Este interesant să vezi atât de mulți oameni apropiați după o perioadă atât de lungă de timp. Oameni care au obținut acces doar cu un cod QR, deoarece chiar și cei 1,5 metri nu se mai aplică aici”, a postat ea pe Twitter.

Primarul din Utrecht, Sharon Dijksma, a participat și ea la festival, pe 3 iulie, postând și o fotografie pe Twitter/FOTO: Twitter Sharon Dijksma

Festivalul este până acum cea mai mare sursă de infecții cu coronavirus din Olanda. Anterior, circa 200 de persoane au fost testate pozitiv după ce au petrecut într-un club de noapte din Enschede. A fost vorba despre o treime din numărul pesoanelor aflate în club în acea noapte, mai arată sursa citată.

Olanda are din nou restricții după ce numărul infectărilor a explodat

Guvernul olandez a eliminat pe 26 iunie toate restricțiile antiepidemice, ceea ce a dus ulterior la un număr ridicat de noi infectări cu COVID. Sâmbăta trecută, au fost raportate peste 10.300 de noi cazuri la 24 de ore, după ce, cu o săptămână înainte, fuseseră raportate 1.100.

Creșterea de aproape zece ori a numărului de cazuri într-un timp atât de scurt, a alarmat autoritățile, care au reintrodus serie de restricții.

Cluburile și discotecile au fost închise, iar restaurantele sunt deschise doar până la ora 24:00. Festivalurile și evenimentele cu participare numeroasă au fost din nou interzise.

Libertatea