Aproape 10.000 de voluntari s-au retras de la Jocurile Olimpice. Șefa Comitetului Olimpic: Nu mai putem amâna!

Aproape 10.000 de voluntari s-au retras de la Jocurile Olimpice. Șefa Comitetului Olimpic: Nu mai putem amâna!

Miile de voluntari care se înscriseseră pentru a lua parte la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au retras de frică să nu se infecteze cu COVID-19, relatează CNN. Deși decizia acestora îi îngrijorează pe organizatorii Olimpiadei, o altă amânare a competiției este exclusă, scrie Reuters.

Cei 10.000 de voluntari din totalul de 80.000 înregistraţi pentru Jocurile Olimpice din capitala japoneză s-au retras în ultimele săptămâni, au anunțat organizatorii. Gestul lor a alimentat îngrijorările conform cărora Japonia nu ar fi pregătită să găzduiască Olimpiada.

Voluntarii se tem să nu se infecteze cu temutul coronavirus, țara fiind în pragul celui de-al patrulea val al pandemiei. Numărul de cazuri severe de SARS-CoV-2 a crescut, sunt aproape 750.000 de infectări în total și peste 13.000 de decese, spitalele sunt copleșite, iar starea de urgență a fost prelungită în nouă prefecturi, până pe 20 iunie.

Toshiro Muto, directorul executiv al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, a declarat presei japoneze, citate de CNN, că nu crede că retragerea voluntarilor va afecta Olimpiada care a fost deja amânată anul anul trecut tot din cauza pandemiei.

Șefa Comitetului Olimpic, Seiko Hashimoto, a fost, însă, categorică. „Nu putem să amânăm din nou Jocurile Olimpice, a declarat aceasta, citată de Reuters. „Posibilitatea ca aceste jocuri să se desfășoare este de sută la sută. Comitetul Olimpic le promite tuturor sportivilor că sănătatea le va fi protajată”, a dat asigurări Hashimoto.

Din cauza amânării Olimpiadei, organizatorii au plătit deja un cost suplimentar de 3,5 miliarde de dolari. Jocurile Olimpice ar urma să înceapă pe 23 iulie, însă autoritățile nu au decis dacă vor avea voie spectatorii japonezi. De cei străini nici nu poate fi vorba.

Sondajele de opinie arată că majoritatea publicului japonez se opune organizării Olimpiadei, mai ales după ce campania de vaccinare a început să întâmpine probleme. Nu există suficient personal medical.

Libertatea