Autoritățile din Covasna și Harghita susțin că urșii s-au modificat genetic: „Ursul nu mai este urs”

Autoritățile din Covasna și Harghita susțin că urșii s-au modificat genetic: „Ursul nu mai este urs”

Primarii și prefecții din judeţele Covasna şi Harghita au cerut ajutorul autorităților centrale şi guvernamentale în privinţa urşilor care coboară zilnic după mâncare şi care „atacă oamenii”, a informat Agerpres. Totodată, ei susțin că genele mai multor exemplare s-au modificat, iar acum animalele prefer alimente cu E-uri.

Edilii şi zeci de localnici, unii dintre aceştia victime ale urşilor, spun că această problemă s-a acutizat în ultimii cinci ani, de când Guvernul Cioloş a dat o lege care interzice sub orice formă vânătoarea urşilor, chiar şi a celor bătrâni sau a celor agresivi.

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa, că o ordonanţă pe această temă ar fi utilă, dar depinde foarte mult de conţinutul acesteia.

Primarii și prefecții din judeţele Covasna şi Harghita mai susţin că „ursul nu mai este urs”, că genele multor exemplare s-au modificat, ajungând să prefere chiar alimente care conţin E-uri.

„Aş vrea să subliniez că nu suntem împotriva animalelor carnivore mari, dar nu putem să acceptăm ca în intravilanul localităţilor, în timpul zilei, să umble ursul, pentru că viaţa oamenilor este pusă în primejdie”, a declarat Raduly Istvan.

„Tanczos Barna, singurul ministru care înţelege perfect ce se întâmplă”

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, susţine că „din Bucureşti se văd altfel lucrurile”, iar cei care iau apărarea urşilor trebuie să vină să vadă la faţa locului ce se întâmplă, „nu doar în desene animate”.

Susţinem demersurile domnului ministru (al mediului, apelor şi pădurilor, n.r.) Tanczos Barna, care este din regiune şi este singurul ministru care înţelege perfect ce se întâmplă. La Sfântu Gheorghe, un alergător între două localităţi a fost atacat, nimicit de un urs, este şi acum în spital.

Tamas Sandor:

„Urşii mai puternici care sunt în munţi alungă urşii mai puţin puternici, care trebuie să mănânce undeva. Însă dacă un urs a gustat o hrană uşoară, n-o să se mai întoarcă în pădure după zmeură şi furnici”, a mai precizat preşedintele CJ Covasna.

Iar primarul comunei Bodoc, din județul Covasna, Fodor Istvan, spune că oamenii nu mai au curajul să iasă din casă. „Eu de 31 de ani sunt primar al comunei Bodoc şi niciodată nu am văzut aşa ceva. De vreo cinci ani sunt aceste probleme cu urşii. Problema este foarte mare, atacă oamenii, zilnic şi săptămânal”, a afirmat edilul

„OUG privind urșii, adoptată în următoarea şedinţă de Guvern”

Pe 17 iunie, Tanczos Barna a declarat că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore.

Pe 3 iulie, ministrul mediului a anunțat că proiectul de act normativ este gata și va intra pe circuitul de avizare interministerială.

Pe 14 iulie, ministrul mediului a anunțat că a fost finalizat proiectul de Ordonanță de Urgență, iar proiectul va fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Am modificat textul proiectului, am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă în următoarea şedinţă de guvern.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, pe 14 iulie:

Libertatea