Avertismentul OMS: Există o „mare probabilitate” să apară variante ale coronavirusului ”posibil mai periculoase”

Avertismentul OMS: Există o „mare probabilitate” să apară variante ale coronavirusului ”posibil mai periculoase”

Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a atras atenția joi asupra faptului că pandemia de coronavirus este departe de final. În plus, reprezentanții OMS avertizează că este posibil să apară variante mai periculoase ale SARS-CoV-2, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Există o mare probabilitate de apariţie şi de răspândire a unor noi variante îngrijorătoare posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat”, a transmis Comitetul de urgență al OMS printr-un comunicat de presă, adăugând că „pandemia este departe de a se fi încheiat”.

Tendinţele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni după declararea unei urgenţe de sănătate publică internaţionale, continuăm să urmărim virusul şi virusul continuă să ne urmărească.

Președintele Comitetul de urgență al OMS, Didier Houssin:

Patru variante îngrijorătoare ale coronavirusului sunt, în prezent, în atenția Organizației Mondiale a Sănătății. Este vorba despre Alfa, Beta, Gamma și Delta. Dintre acestea, tulpina Delta, descoperită inițial în India este cea mai contagioasă și a fost depistată până acum în 96 de țări din întreaga lume.

Astfel, membrii Comitetului de urgență al OMS recomandă statelor să ia măsuri pentru asigurarea accesului echitabil la vaccinurile anti-COVID-19 și să nu se ia decizia administrării unei a treia doze de vaccin, așa cum au propus reprezentanții Pfizer și BioNTech.

Profesorul Didier Houssin a insistat asupra necesității de ”continuare a apărării neobosite a unui acces echitabil la vaccinuri şi o distribuire echitabilă a vaccinurilor în lume, prin încurajarea împărţirii dozelor, producţiei locale, liberalizarea dreptului de proprietate intelectuală, transferuri de tehnologie, consolidarea puterii capacităţilor de producţie şi, bineînţeles, finanţări necesare în vederea implementării tuturor acestor activităţi”.

Apelul lui Didier Houssin vine în contextul în care SUA și UE și-au propus să atingă în curând ținta de vaccinare a celei mai mari părți din populațiile lor, în timp ce în țările sărace doar 1% din populație au primit vaccinul anti-COVID-19.

Între timp, cercetătorii din mai multe țări încearcă să creeze un vaccin care să poată asigura protecție în fața multor tipuri de coronavirusuri, pentru a fi astfel cu un pas înaintea agenților patogeni și a putea împiedica izbucnirea unei noi pandemii.

Foto: Hepta

Libertatea