Bărbații poluează mai mult decât femeile, susține un studiu din Suedia

Bărbații poluează mai mult decât femeile, susține un studiu din Suedia

Un studiu efectuat în Suedia susține că obiceiurile de consum ale bărbaților produc mai multe gaze cu efect de seră decât femeile, cu toate că banii cheltuiți de cele două categorii sunt apropiate, a notat miercuri, 21 iulie, CNN.

Studiul, publicat în Journal for Industrial Ecology, a analizat bărbații singuri și femeile singure care locuiesc în Suedia și a luat în considerare consumul și cheltuielile pe alimente, articole de uz casnic, mobilier și combustibil pentru mașini.

Astfel, bărbații provoacă mai multe emisii de carbon decât femeile, cu aproximativ 16%, deși aceștia cheltuiesc o sumă aproiată de cea a femeilor, cu doar 2% mai mare, susține studiul care folosește date din 2012, cele mai recente disponibile.

Studiul a oferit și argumente în susținerea teoriei. Femeile au avut tendința de a cheltui bani pe „produse cu emisii reduse”, cum ar fi asistența medicală, mobilier și haine, în timp ce bărbații au cheltuit 70% din banii lor pe ceea ce studiul a numit „articole cu consum de gaze cu efect de seră”, inclusiv combustibil pentru mașini.

În ceea ce privește transportul și vacanțele, bărbații singuri produc mai multe emisii decât femeile singure, din cauza utilizării mai mari a mașinii, conform studiului suedez.

Totodată, vacanțele auto în Suedia sunt de șase ori mai poluante decât cele cu trenul, notează CNN.

Cercetător: Guvernele să țină cont de diferențele de gen când elaborează politica de mediu

Annika Carlsson-Kanyama, cercetătorul principal al studiului, a declarat pentru CNN că bărbații „ar putea învăța cu adevărat din obiceiurile de cheltuieli ale femeilor, care produc semnificativ mai puține emisii de carbon, în ciuda unei cheltuieli similare”.

„Politica de transport, de exemplu, ar trebui să descurajeze bărbații să cheltuiască atât de mult pe combustibil, să nu folosească atât de mult mașinile. Este esențial ca guvernele să le explice oamenilor cât de mari sunt emisiile pe care le cauzează cheltuielile lor”, a explicat Annika Carlsson-Kanyama.

Aceasta a mai afirmat că „este incomod pentru oameni să discute despre faptul că bărbații și femeile afectează mediul în mod diferit”.

Studiul vine la doar câteva săptămâni după ce consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice au fost descoperite în SUA și Canada, când valurile de căldură record au produs numeroase decese.

Și Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută noul său plan pentru acțiunea în domeniul climei, așa numita inițiativă „Potrivit pentru 55”, care prevede reducerea emisiilor de carbon cu 55% față de nivelurile din 1990, până în 2030.

Libertatea