Bărbatul care a omorât cu arcul cinci oameni în Norvegia era convertit la islam și suspectat de radicalizare

Bărbatul care a omorât cu arcul cinci oameni în Norvegia era convertit la islam și suspectat de radicalizare

Suspectul atacului cu un arc și săgeți din Norvegia, în urma căruia au murit cinci persoane, iar alte două au fost rănite, s-a convertit la islam, iar poliția a fost în contact cu el înainte de tragedia de miercuri din cauza temerilor legate de radicalizarea acestuia, a declarat joi șeful poliției Ole Bredrup Sæverud, informează CNN.

Suspectul, un cetățean danez în vârstă de 37 de ani care locuia în Norvegia, a fost arestat și acuzat de atacul din orașul Kongsberg, dar poliția nu a dezvăluit care sunt acuzațiile la adresa bărbatului.

„Înaintea atacului, poliția a fost în contact cu bărbatul, inclusiv ca urmare a preocupărilor anterioare legate de radicalizarea lui”, a declarat Ole Bredrup Sæverud într-o conferință de presă.

Un film al evenimentelor de miercuri arată că au trecut doar 35 de minute între primele rapoarte primite de poliție despre un bărbat care trăgea cu arcul și arestarea suspectului.

Primul apel care a alertat poliția a fost la 18:12, a spus Sæverud. O patrulă a fost trimisă imediat la locația indicată, urmată de încă trei. Prima patrulă ajunsă la fața locului a reperat făptașul.

Suspectul a fost arestat la ora 18:47, moment în care au fost desfășurate 22 de patrule de poliție, în timp ce altele erau în drum. Potrivit lui Ole Bredrup Sæverud, s-au tras mai multe focuri de avertizare în momentul arestării.

Se crede că făptuitorul a acționat singur, a precizat poliția norvegiană.

În urma atacului de miercuri seară din Kongsberg, au fost ucise patru femei și un bărbat. „Avem unele informații despre cele cinci persoane care au murit. Este vorba despre patru femei și un bărbat, care nu au fost încă identificați. Toți au vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani”, a spus Ole Bredrup Sæverud.

Prim-ministrul norvegian, Erna Solberg, a descris atacul din Kongsberg drept „îngrozitor” și a promis că vor fi folosite „toate resursele necesare”.

„Atacatorul a comis acte oribile împotriva mai multor persoane. Este o situație dramatică, iar evenimentele din Kongsberg ne-au afectat pe toți”, a spus Erna Solberg.

„Suntem alături de rudele celor dispăruți și răniți în durere și disperare. Ne gândim la toți cei afectați din Kongsberg care au trăit experiența transformării mediului lor sigur într-unul periculos. Ne afectează pe toți când se întâmplă lucruri oribile lângă noi, când ne așteptăm cel mai puțin, în mijlocul vieții de zi cu zi în aer liber, pe stradă”, a transmis regele Harald al Norvegiei.

Atacul are loc la puțin peste un deceniu de la cel mai grav atac terorist din Norvegia. În iulie 2011, extremistul de extremă dreaptă norvegian Anders Behring Brevik a ucis 77 de persoane, mulți dintre ei adolescenți. A fost condamnat la 21 de ani de închisoare, termenul maxim posibil.

În august 2019, un alt bărbat înarmat a luat cu asalt o moschee din Oslo. În acel an, serviciul de informații al țării nordice a raportat că terorismul de dreapta era în creștere la nivel global și a avertizat că și Norvegia va fi probabil vizată în viitorul apropiat.

FOTO: EPA

Libertatea