BBC: Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir, ultimul bastion al rezistenței afgane

BBC: Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir, ultimul bastion al rezistenței afgane

De când talibanii au preluat controlul în Afganistan, pe 15 august, mai multe confruntări au avut loc între insurgenți și forțele opoziției în Valea Panjshir, singura zonă care nu căzuse în mâinile lor. Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir, relatează BBC, precizând că deși comunicațiile au fost întrerupte în zonă, există dovezi cu privire la aceste crime. Asta în condițiile în care talibanii anunțaseră că civilii își pot relua viața de zi cu zi în siguranță, potrivit Digi 24.

Într-una dintre înregistrările video obținute de BBC apare un bărbat îmbrăcat în haine militare care se prăbușește la pământ după ce talibanii trag mai multe focuri de armă înspre el. Potrivit unui martor, bărbatul era un civil.

Printre victime se numără și un vânzător, care, potrivit unor surse locale, a preferat și continue viața obișnuită atunci când talibanii au început a avanseze în Valea Panjshir.

„Sunt doar un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul”, ar fi spus bărbatul, tată a doi copii. El a fost însă arestat, sub acuzația că ar fi vândut cartele SIM luptătorilor din forțele de rezistență.

Câteva zile mai târziu, corpul lui a fost găsit în apropierea casei, iar martorii spun că pe trup erau semne de tortură.

Valea Panjshir a fost ultimul bastion al rezistenței împotriva talibanilor, care au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, atunci când au intrat în capitala Kabul. În urmă cu o săptămână, talibanii au anunțat că au preluat controlul și în această regiune, promițând că civilii vor trăi în siguranță acolo și că își pot continua activitățile obișnuite.

„Ar trebui să-și desfășoare activitățile zilnice. Dacă sunt vânzători, pot merge la magazinele lor. Dacă sunt fermieri, pot merge la fermele lor. Suntem aici pentru a proteja viața și familiile lor”, spunea atunci un purtător de cuvânt al talibanilor, Malavi Abdullah Rahamani.

Cu toate acestea, civilii au încercat să părăsească regiunea. Potrivit BBC, piețele, altădată pline, au fost abandonate, iar cozi lungi de vehicule s-au format în zonă.

Talibanii au declarat de fiecare dată că nu vor căuta să se răzbune pe civili, însă afirmațiile lor sunt contrazise de relatările despre uciderea unei polițiste sau a unor membri ai minorității Hazara.

„Acest tip de relatări par să urmeze un model pe care l-am documentat deja în tot Afganistanul. În timp ce talibanii se îndreptau către Kabul în iulie și august, am avut rapoarte similare și am reușit să documentăm execuții sumare ale membrilor fostului personal de securitate, ale foștilor membri ai guvernului și ale civililor, adesea fiind crime comise din răzbunare”, a declarat Patricia Grossman de la organizația Human Rights Watch.

Foto: Hepta

Libertatea