Beatrice Rancea, pusă din nou sub control judiciar. Acuzații de delapidare și la Opera din București

Beatrice Rancea, pusă din nou sub control judiciar. Acuzații de delapidare și la Opera din București

La o săptămână după ce a revenit la conducerea Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea a fost plasată iar sub control judiciar, după ce au apărut noi probe în dosarul în care e cercetată.

Beatrice Rancea a fost repusă sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul în care este acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare, cauzând un prejudiciu de 5 milioane de lei Operei de la Iași.

Rancea a fost audiată marți la DIICOT.

Surse judiciare au explicat pentru Libertatea că ancheta penală a fost extinsă, în speță existând noi acuzații de delapidare și la Opera din București, nu doar la cea din Iași.

Daniel Horodniceanu, procuror-șef DIICOT, a confirmat pentru Libertatea că instituirea controlului judiciar atrage după sine și imposibilitatea ca Beatrice Rancea să ocupe funcția de manager al Operei Naționale Române din Iași.

Aceasta are dreptul să conteste în instanță măsura preventivă, iar DIICOT a anunțat că va emite un comunicat de presă cu privire la audierile care au avut loc astăzi.

Fosta balerină a fost suspendată din funcție pe 3 martie, după ce Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a precizat că a cerut de la DIICOT informaţii privind situaţia managerului, deoarece Opera din Iaşi se află în subordinea Ministerului Culturii, iar răspunsul DIICOT a fost că s-au luat măsuri de control judiciar, „aceasta (Beatrice Rancea – n.r.) având și obligația de a nu exercita profesia”.

Cu două zile înainte, pe 1 martie, DIICOT și Poliția Română anunțaseră că au fost făcute 26 de percheziții domiciliare, în Iași și București, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în delapidare și fals.

Procurorii DIICOT au anunțat atunci că prejudiciul se ridică la 5 milioane de lei, iar la audieri au fost aduse 14 persoane, între care s-a numărat și Beatrice Rancea.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat alternativ în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane”, conform comunicatului DIICOT.

Libertatea a scris că descinderea procurorilor DIICOT de luni, 1 martie, la Opera Națională din Iași reprezintă punctul culminant a 10 ani de scandaluri, acuzații și plângeri, care au marcat mandatul managerului Beatrice Rancea. Aceasta a fost acuzată de răsplătirea cu contracte multiple a angajaților fideli și i s-au intentat procese pentru concedieri abuzive.

Libertatea