Belgia va reduce consumul de curent electric din clădirile publice și va impozita profiturile companiilor energetice

Belgia va reduce consumul de curent electric din clădirile publice și va impozita profiturile companiilor energetice

Guvernul belgian a anunţat miercuri o serie de măsuri ca reacție la creşterea vertiginoasă a preţurilor la energie, precum reducerea consumului de electricitate în clădirile publice, și a propus taxarea profiturilor în exces ale companiilor energetice precum Engie şi TotalEnergies, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Premierul belgian Alexander De Croo a spus că, în clădirile publice, încălzirea va fi limitată la 19 grade Celsius, iar folosirea aparatelor de aer condiţionat va fi redusă, în timp ce iluminarea instituţiilor şi monumentelor va fi oprită după ora 19.00.

„Dacă fiecare cetățean economisește energie atunci când este posibil, portofelul său va beneficia de acest lucru, dar și prețurile vor scădea”, a declarat De Croo, într-o conferință de presă. „Adesea, vedem că micile cursuri de apă devin râuri mari”, a adăugat prim-ministrul.

De asemenea, guvernul federal a decis să prelungească până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023 cota redusă de TVA de 6% la gaz și electricitate și un tarif special la energie pentru persoanele sărace.

Alexander De Croo a precizat că va prezenta până la sfârșitul lunii septembrie o propunere de impozitare a profiturilor în exces ale companiilor din domeniul energiei. Belgia încasează deja aproximativ 800 de milioane de euro (804,40 milioane de dolari) dintr-o taxă pe energia nucleară pe care dorește să o extindă și la alte companii din sectorul energetic.

Belgia, țară cu 11 milioane de locuitori, este un hub de gaze naturale, aproximativ 10% din totalul exporturilor rusești de GNL (gaz natural lichefiat) utilizând serviciile de transbordare din portul Zeebrugge. Pe vreme rece, o capacitate de stocare subterană a gazelor de 9TWh este disponibilă și la Loenhout, lângă Anvers.

Foto: EPA

Libertatea