Berlinul a pus sechestru pe rafinăriile deținute de grupul rus Rosneft în țară, pe fondul crizei energetice

Berlinul a pus sechestru pe rafinăriile deținute de grupul rus Rosneft în țară, pe fondul crizei energetice

Germania a preluat vineri rafinăriile de petrol din țară ale gigantului petrolier rus Rosneft, pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie în contextul crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat vineri Ministerul german al Economiei, potrivit The Moscow Times.

Prin această măsură, guvernul german a plasat două filiale ale Rosneft sub tutela autorității de reglementare în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale din cadrul ministerului, Agenția Federală pentru Rețeaua Energetică, pentru următoarele șase luni.

Cele două filiate plasate sub tutelă sunt Rosneft Deutschland GmbH (RDG) şi societatea RN Refining & Marketing GmbH (RNRM), care deţin părţi în trei mari rafinării.

Plasarea sub „administrație fiduciară contracarează amenințarea iminentă la adresa securității aprovizionării cu energie”, a precizat Ministerul german al Economiei, într-un comunicat de presă.

Ministerul a mai susținut că rămânerea celor două filiale sub conducerea Rosneft riscă să pună în pericol operațiunile desfășurate de rafinării.

„Furnizorii de servicii critice centrale, cum ar fi distribuitorii, companiile de asigurări, companiile IT și băncile, dar și clienții, nu mai erau dispuși să lucreze cu Rosneft”, a adăugat instituția germană.

Rosneft se numără printre cele mai mari companii de prelucrare a petrolului din Germania, unitățile sale confiscate – Rosneft Germania GmbH și RN Refining & Marketing GmbH – reprezentând 12% din capacitatea de rafinare a petrolului din această țară.

Punerea sub tutela agenţiei naţionale germane care gestionează reţeaua energetică vizează și cele trei rafinării ale Rosneft Deutschland din nord-estul și sudul Germaniei.

Una dintre acestea, rafinăria PCK Schwedt, are un rol deosebit de important, deoarece furnizează aproximativ 90% din petrolul consumat în Berlin și în zona înconjurătoare, potrivit AFP.

Agenția Federală pentru Rețeaua Energetică a preluat în aprilie conducerea filialei gigantului rus Gazprom din țară, Gazprom Germania, până la 30 septembrie.

Germania urmează să oprească importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022, în încercarea de a-și reduce dependența energetică față de Rusia în urma invaziei din Ucraina.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea