Berlinul va coborî drapelele în bernă în ziua funeraliilor lui Mihail Gorbaciov. ”Germania îi datorează mult”

Berlinul va coborî drapelele în bernă în ziua funeraliilor lui Mihail Gorbaciov. ”Germania îi datorează mult”

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat sâmbătă, 3 septembrie, la Moscova, zi în care autoritățile din capitala Germaniei au decis să coboare drapelele în bernă, în semn de omagiu pentru fostul lider sovietic care a avut un rol important în procesul care a dus la căderea Zidului Berlinului, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Dorim să aducem un omagiu cuvenit cetăţeanului nostru de onoare şi pentru ceea ce el a făcut pentru schimbarea politică în RDG”, a precizat ministrul de interne al landului Berlin, Iris Spranger, amintind că ultimul lider al URSS a pregătit terenul către reunificarea Germaniei care s-a produs la un an după căderea Zidului Berlinului.

În același timp, unii politicieni germani au propus ca o stradă sau o piaţă din Berlin să primească numele lui Gorbaciov.

”Germania îi datorează mult, el este unul dintre părinţii reunificării şi a oferit şi libertate pentru milioane de oameni”, a declarat pentru ediția de vineri a cotidianului Münchener Merkur, Markus Soeder, liderul partidului conservator Uniunea Creştin-Socială şi prim-ministru al landului Bavaria, care a cerut și organizarea unei ceremonii în memoria fostului lider al URSS.

Mihail Gorbaciov a murit marți, la 91 de ani. Funeraliile sale de sâmbătă vor avea elemente ale unei înmormântări de stat, potrivit unui anunț al Kremlinului, citat de agenția rusă Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeralii din cauza programului încărcat, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Putin a mers joi la spitalul din Moscova unde este sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mihail Gorbaciov pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Mihail Gorbaciov a intrat în istorie ca fiind cel care a dus la înlăturarea Cortinei de Fier, care divizase Europa după Al Doilea Război Mondial, însă a ajuns să fie detestat în Rusia pentru că nu a putut să împiedice prăbușirea URSS.

Foto: EPA

Libertatea