Bilanțul inundațiilor devastatoare din Germania: cel puțin 165 de morți și zeci de oameni dați dispăruți

Bilanțul inundațiilor devastatoare din Germania: cel puțin 165 de morți și zeci de oameni dați dispăruți

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma inundațiilor catastrofale din vestul Germaniei a crescut luni la 165. Între timp, zeci de locuitori sunt în continuare dați dispăruți și căutați de echipele de salvare, informează Afp, citată de Agerpres.

În landul Renania-Palatinat, cel mai afectat de acest dezastru, ”numărul morţilor a ajuns în prezent la 117”, faţă de 112 câți au fost anunțați în bilanțul anterior, şi 749 de răniţi”, a declarat pentru AFP Verena Scheuer, purtătoare de cuvânt a poliţiei din Koblenz.

Dumincă, autoritățile au anunțat că în landul Renania de Nord-Westfalia sunt ”cel puţin” 47 de morţi. Tot duminică, Bavaria, în sudul Germaniei, a fost lovit de inundații, iar cel puțin o persoană a fost ucisă de ape.

Ministrul de interne Horst Seehofer va merge astăzi să viziteze zonele afectate, în special Bad Neuenahr-Ahrweiler, oraş situat pe una dintre văile cele mai afectate de inundaţii.

Germania, în șoc, în fața celui mai grav dezastru natural din istoria țării

Cancelarul german Angela Merkel a descris inundațiile care au devastat părți întinse din Europa drept „terifiante”, după vizita pe care a efectuat-o duminică în landul Renania-Palatinat.

”Este terifiant”, le-a spus ea locuitorilor orașului Adenau din statul Renania-Palatinat. „Limba germană abia poate descrie devastarea care a avut loc”.

De miercuri, un ajutor de urgenţă de cel puţin 300 de milioane de euro va fi prezentat de guvern, înaintea unui vast program de reconstrucţie în valoare de mai multe miliarde de euro.

Inundațiile, care au început miercuri, au afectat în principal statele germane Renania-Palatinat, Renania de Nord-Westfalia, precum și părți din Belgia. Comunități întregi au rămas izolate, fără curent electric sau la rețelele de telecomunicații.

Dezastrul provocat de inundaţiile din Germania şi Belgia este vizibil din satelit. Intensitatea și amploarea inundațiilor din Germania i-a șocat și pe experții climatici, care nu se așteptau ca recordurile de precipitații să fie depășite așa de mult și într-o regiune așa de mare.

Libertatea