Bogdan Aurescu: Consulul României, lovit de un glonț al talibanilor, pe 20 august, în timpul unei misiuni de evacuare

Bogdan Aurescu: Consulul României, lovit de un glonț al talibanilor, pe 20 august, în timpul unei misiuni de evacuare

Bogdan Aurescu a povestit, într-un interviu pentru G4Media, că vesta antiglonț l-a salvat pe consulul României la Islamabad, Bogdan Anghel, după ce a fost lovit de un glonț al talibanilor, pe 20 august, în timp ce se afla la Kabul și ajuta la una dintre încercările de a introduce în aeroport un grup de aproximativ 20 de afgani pentru a fi evacuați.

„O cursă contra cronometru, pe de o parte pentru cei din aeroport, pe de alta pentru afganii din afară, pe care îi ghidam din camera celulei de criză. Consulul nostru i-a așteptat la cea de-a doua poartă, mai mică, pe care putea ieși pe jumătate, agitând ca semn de recunoaștere vesta tricoloră a celulei de criză. Între timp, grupul s-a micșorat. Una dintre jurnalistele afgane din grup a leșinat de epuizare și colegii ei jurnaliști au renunțat – ca să o ducă la spital. Cu greu, ceilalți au ajuns lângă a doua poartă. Se întunecase, vesta nu mai era vizibilă, consulul a folosit o lanternă verde”, povestește ministrul.

Consulul avea să fie lovit de un glonț „rătăcit”, fiind protejat de vesta antiglonț care l-a scăpat de orice rană, dar cu toate acestea avea să continue să conducă misiunea de evacuare a afganilor.

„Brusc a început să se tragă serios. Un glonț rătăcit, tras în aer, l-a atins pe consul, dar nu a pățit nimic, nu a fost rănit pentru că avea echipament de protecție. Și a continuat cu curaj să agite lanterna aceea verde, deși era clar că în întuneric se expunea unui risc crescut. I-am admirat și îi respect enorm curajul și abnegația. Îl striga pe nume pe liderul de facto al grupului, prin care le coordonam mișcările, pentru a ghida grupul spre poartă. Îl auzeam cum striga inclusiv prin telefonul afganului cu care țineam legătura, erau aproape de poartă”, a declarat Bogdan Aurescu.

Misiunea nu a fost încununată de succes în acea seară întrucât „situația se deteriorase însă atât de rău că trupele americane care protejau aeroportul au primit ordin și au trebuit să închidă toate porțile aeroportului și nu a mai intrat nimeni”. Cu toate acestea, ei au reușit să fie evacuați pe 4 septembrie, pe cale terestră, în Pakistan, a precizat ministrul.

156 de cetățeni afgani au fost evacuați până duminică cu sprijinul autorităților române, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Ei se adaugă evacuării celor 49 de români care au solicitat repatrierea după ce țara a fost cucerită de talibani și altor șapte cetățeni ai unor state aliate evacuați cu aeronava MApN.

Libertatea