Bulgaria urmează să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2024

Bulgaria urmează să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2024

Anunțul a fost făcut miercuri, 11 mai, de vicepremierul Asen Vasilev, totodată ministru al Finanţelor, şi de ministrul Inovaţiei, Daniel Lorer, a informat news.ro.

Bulgaria va adopta moneda unică europeană la 1 ianuarie 2024, fără o perioadă de tranziție, „aşa cum a decis Guvernul anterior”, au transmis cei doi înalți oficiali bulgari.

„Sunt două-trei termene-limită în plan, însă nu s-a schimbat nimic în el de la 30 iunie. Absolut toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au avut la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu acest plan”, a spus vicepremierul Asen Vasilev.

„În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este susţinută de toţi, partea tehnică este lucrată atât de către Ministerul Finanţelor, cât şi de cei vizaţi, pentru că procesul în sine îi vizează pe cei care cumpără, iar în privinţa statului este un proces foarte important”, a afirmat și ministrul Inovației, Daniel Lorer.

Acesta i-a îndemnat pe politicienii bulgari să se grăbească să adopte planul final, după pregătirea analizelor cerute în prezent. „1 ianuarie 2024 vine foarte curând şi ne aşteaptă multă muncă tehnică”, a precizat Lorer, potrivit news.ro.

Planul adoptării monedei unice europene a fost anunţat încă din iunie 2021 de Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul Finanţelor.

Cum stă România privind moneda euro

Potrivit celui mai recent raport, publicat de Comisia Europeană în 2020, România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, a informat Agerpres. Este vorba despre stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Potrivit datelor furnizate miercuri, 11 mai, de INS, rata anuală a inflației a urcat în aprilie la 13,76%, de la valoarea de 10,15% în martie, iar alimentele s-au scumpit cu 13,54%. Mai mult, se preconizează că inflația va continua să crească în trimestrul 2 din acest an și să scadă treptat în următoarele patru trimestre.

Totodată, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu cea europeană, conform raportului care cuprinde evaluarea cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro.

Libertatea