Cabinetul Ciucă, la vot în Parlament. La 50 de zile de la moțiunea de cenzură, România va avea un nou guvern

Cabinetul Ciucă, la vot în Parlament. La 50 de zile de la moțiunea de cenzură, România va avea un nou guvern

Premierul desemnat Nicolae Ciucă se prezintă astăzi, de la ora 10.00, cu lista miniștrilor și cu programul de guvernare, pentru a primi votul de învestitură al Parlamentului. PSD, PNL și UDMR au împreună 303 voturi, mult peste cele 234 necesare pentru învestire. În plus, coaliția de guvernare se așteaptă să beneficieze și de cele 18 voturi ale deputaților din grupul minoritățile naționale.

După circa două săptămâni de negocieri, PSD și PNL au ajuns la un acord pentru a forma un guvern care va fi condus prin rotație, întâi de PNL, apoi de PSD din 21 mai 2023.

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat luni pe Nicolae Ciucă, ministru al apărării în guvernele Orban și Cîțu, pentru a prelua funcția de prim-ministru. Marți, cele trei formațiuni din coaliție au convenit lista de miniștri.

Cum arată calculele:

PSD – 157 de parlamentari – vot pentruPNL – 117 de parlamentari – vot pentruUSR – 80 de parlamentari – vot împotrivăAUR – 43 de parlamentari – vot împotrivăUDMR – 29 de parlamentari – vot pentruMinorități – 18 parlamentari – vot pentruNeafiliați – 22 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 ex-AUR, plus cei 17 plecați din PNL) – vot împotrivă

Necesare pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.

Cum arată viitorul guvern

Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu Ministerul Apărării – Vasile Dîncu Ministerul Economiei – Florin SpătaruMinisterul Tineretului şi Familiei – Gabriela Firea Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila Ministerul Muncii – Marius Budăi Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu 

Marius Humelnicu a fost propunerea inițială a PSD pentru funcția de ministru al economiei în cabinetul Ciucă, dar s-a retras de pe lista miniștrilor la nicio zi după ce Gazeta Sporturilor a scris că a jucat în tinerețe, la Oțelul Galați, într-un meci suspectat de blat. În locul său, PSD l-a propus pe Florin Spătaru.

Ministerul Justiţiei – Cătălin PredoiuMinisterul Fondurilor Europene – Dan VîlceanuMinisterul Energiei – Virgil PopescuMinisterul de Interne – Lucian BodeMinisterul de Externe – Bogdan AurescuMinisterul Educaţiei – Sorin CîmpeanuMinisterul Digitalizării – Florin RomanMinisterul IMM-urilor şi Turismului – Constantin Cadariu

Ministerul Dezvoltării – Cseke AttilaMinisterul Mediului – Tancszos BarnaMinisterul Sportului – Eduard Novak

Miercuri, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, toți miniștrii au luat aviz pozitiv cu voturile PSD, PNL și UDMR.

Ce prevede programul de guvernare

Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR este constituit pe trei ani, până în 2024, și țintește îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, reducerea inegalităților dintre urban și rural și stabilirea unor standarde de calitate și de costuri pentru serviciile sociale, potrivit documentului neoficial transmis către Libertatea de surse din arcul guvernamental.

Principalele măsuri din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Aproape trei luni de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.

Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.

De atunci, au avut loc mai multe runde de negocieri între PNL, PSD și UDMR pentru formarea unui nou Guvern, care s-au concretizat luni prin desemnarea lui Nicolae Ciucă premier într-un guvern în care PSD va avea 9 ministere, PNL 8 și UDMR 3.

Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea

Libertatea