Câini care depistează COVID-19, folosiți pentru prima dată în România, la aeroportul din Sibiu

Câini care depistează COVID-19, folosiți pentru prima dată în România, la aeroportul din Sibiu

Câini poliţişti antrenaţi la Centrul Chinologic din Sibiu au început sâmbătă, 17 iulie, să caute, în premieră pentru țara noastră, semne ale infecţiei cu COVID-19, la pasagerii de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, a relatat publicația locală Ora de Sibiu.

Doi dintre cei cinci câini special antrenaţi să depisteze infecţia cu COVID-19, însoţiţi de poliţiştii care i-au pregătit, au fost prezenţi la poarta de Sosiri a Aeroportului Internaţional din Sibiu.

110 pasageri ai cursei Ryanair de la Veneţia au trecut prin faţa animalelor, dar nicio persoană nu a fost depistată cu COVID-19, în urma verificării efectuate.

Verificarea pasagerilor nu este întârziată de câini, iar călătorii nu au de ce să se teamă, pentru că animalele nu pot ajunge efectiv la pasager, ci doar îl miros printr-un perete de protecţie, prevăzut cu găuri.

Animalele au fost antrenate luni de zile, folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.

Timp de două luni, doar la Sibiu, pasagerii care călătoresc cu avionul vor fi verificaţi, la venirea în ţară, şi de câinii poliţişti, în încercarea de a depista infecţia cu coronavirus.â

Dacă misiunea câinilor poliţişti de la Sibiu va fi un succes, atunci MAI intenţionează să introducă şi în alte aeroporturi din România echipe canine de depistare a coronavirusului.

„Activitatea este una pozitivă. Din ceea ce am văzut, pasagerii s-au manifestat foarte OK, se opreau la indicaţiile echipajului canin, au stat, nu au dat niciunul semne de nervozitate în acest proces”, a declarat directorul general al Aeroportului Internaţional din Sibiu, Marius Gîrdea.

Libertatea