Când apare în România cel mai nou film al lui Cristian Mungiu, R.M.N., selecționat în competiția oficială a festivalului de la Cannes

Când apare în România cel mai nou film al lui Cristian Mungiu, R.M.N., selecționat în competiția oficială a festivalului de la Cannes

R.M.N., de Cristian Mungiu, intră în cinematografe în România la scurt timp după premiera mondială de la Cannes, din data de 21 mai. Festivalul se desfășoară în perioada 17 – 28 mai.

Filmul este selectat în competiția festivalului de film de la Cannes, locul în care au premiera în fiecare an cele mai așteptate, originale și valoroase filme de lungmetraj din întreaga lume. Selecția cuprinde doar 21 de filme (alese din cele peste 3000 de înscrise), iar distincția care recompensează cel mai bun film este Palme d’Or (Palmierul de aur). Din respect, cutuma este ca filmul care este recompensat cu Palme d’Or să nu mai participe apoi în competiția niciunui alt festival de premieră.

Anul acesta, președintele juriului este actorul francez Vincent Lindon. Juriul, format din nouă membri, acordă un total de șapte premii pentru filmele din competiție: Palme d’Or, Grand Prix, Prix du Jury, premiile pentru cea mai bună regie, scenariu, interpretare masculină și feminină. Cele mai importante distincții nu pot fi acordate ex-aequo.

Juriul de anul acesta este format din patru regizori și cinci interpreți. Cel mai reputat dintre regizorii din juriu este Asghar Farhadi, dublu câștigător de Oscar și câștigător de Grand Prix și Cel mai bun scenariu la Cannes, iar cel mai puțin experimentat este Ladj Ly, autorul unui singur lungmetraj, bine apreciatul Les Misérables, premiat la Cannes cu Prix du Jury.

Competiția lui Cristian Mungiu de la Cannes 2022

Dintre regizorii aflați în competiție, alături de Cristian Mungiu, se numără alți patru regizori care au fost recompensați anterior cu Palme d’Or: frații Jean Pierre și Luc Dardenne, Ruben Östlund și Hirokazu Kore-eda. Gala de închidere a festivalului la care se acordă premiile are loc în seara zilei de 28 mai.

A șasea participare a lui Cristian Mungiu la Cannes

La premiera mondială de la Cannes vor participa pe lângă Cristian Mungiu, care a realizat regia și scenariul filmului, și interpreții rolurilor principale: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován și Maria Drăguș, precum și membri ai echipei: directorul de fotografie Tudor Vladimir Panduru (Întregalde, Malmkrog), scenografa Simona Pădurețu (Bacalaureat, Tata mută munții), monteorul Mircea Olteanu (După Dealuri, Bacalaureat) și producătorul Tudor Reu (Hackerville, Tata mută munții).

Este cea de-a șasea participare a regizorului Cristian Mungiu la Cannes. Occident (Quinzaine des Réalisateurs, 2002) și Amintiri din Epoca de Aur (Un Certain Regard, 2009) au fost selecționate în secțiuni paralele, în vreme ce în competiția oficială au fost prezentate 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (Palme d’Or, 2007), După Dealuri (Premiile pentru interpretare feminină pentru Cosmina Stratan și Cristina Flutur și Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012) și Bacalaureat (Premiul pentru cea mai bună regie în 2016).

În 2013, Cristian Mungiu a fost prezent în juriul competiției oficiale, iar ulterior a prezidat juriile Cinefondation (scurtmetraje) și secțiunii Semaine de la Critique.

R.M.N., în cinematografele din România

Avanpremiera filmului în România va avea loc pe data de 2 iunie la Sala Palatului din București de la ora 19:00 și va fi deschisă publicului.

Din 3 iunie, filmul va intra în cinematografe în România și vor avea loc proiecții speciale în prezența echipei în diferite orașe în țară.

Filmul spune povestea lui Matthias, care în preajma Crăciunului se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Matthias încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins.

Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State, iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesioniști precum Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesioniști.

Libertatea