Cât ar putea costa noua borduriadă din sectorul 3. Primăria lui Robert Negoiță a atribuit primele contracte

Cât ar putea costa noua borduriadă din sectorul 3. Primăria lui Robert Negoiță a atribuit primele contracte

Trei firme au concurat pentru acordurile-cadru de 140.000 de euro pentru borduri și de 180.000 de euro pentru pavaje, iar prima, din Verești, Suceava, a câștigat runda 1 a ambelor contracte, 79.000 de euro în total. În funcție de nevoi, Primăria Sectorului 3 poate să mai comande și alte borduri și pavaje în limita celor două plafoane de bani.

Încă din luna aprilie, bordurile roșii din sectorul 3 au început să fie înlocuite. După cum observa HotNews, cele schimbate fuseseră montate între 2014 și 2018 de același primar, Robert Negoiță.

Edilul sectorului 3 a explicat atunci, pentru sursa citată, că motivul înlocuirii atât de rapide a fost degradarea, vărsându-și cenușă în cap, „în viață mai și greșim”.

Noua afacere costă deja sectorul 3 câteva zeci de mii de euro. Mai precis, 79.000 de euro: 34.000 de euro bordurile și 45.000 de euro pavajele. E vorba de câte un contract subsecvent aferent cele două acorduri-cadru în valoare de 320.000 de euro.

Fiind vorba de acorduri-cadru, asta înseamnă că primăria a fixat estimări minime și maxime ale necesarului de borduri pe care le comandă pe rând, în funcție de nevoi, nefiind obligată să epuizeze întreaga sumă.

Banii vor merge la firma Symmetrica din Verești, Suceava, cea care a bătut alte două companii, Oyl Expert Pavaje și Elis Expert Pavaje, pentru a-și adjudeca:

o primă rundă a acordului-cadru pentru borduri, acord-cadru estimat la aproximativ 700.000 de lei (circa 140.000 de euro). Contractul subsecvent e de 34.000 de euro;o primă rundă a acordului-cadru pentru pavaje, acord-cadru estimat la aproximativ 900.000 de lei (circa 180.000 de euro). Contractul subsecvent e în valoare de 45.000 de euro.

Ce borduri a luat Negoiță

În primul acord-cadru, pentru borduri, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) apar cei trei competitori, dintre care Symmetrica este câștigătorul primei runde.

Cantitățile estimate inițial de Primăria Sectorului 3 – pentru acordul-cadru ce se întinde pe 24 de luni – au fost următoarele:

Minimum 2.000 metri liniari (ml) – maximum 9.000 ml – Bordură mică din beton Minimum 4.000 ml, maximum 15.000 ml – Bordură mare din beton Minimum 2.000 de bucăți, maximum 10.000 de bucăți – Bordură roșieMinimum 800 de bucăți, maximum 5.000 de bucăți – Bordură curbă roșie 195x200x300 mm

Prin primul contract din acordul-cadru câștigat de Symmetrica, cantitățile livrate vor fi – la un minimum – 1.000 de metri liniari – bordură mică, 2.000 ml bordură mare, 1.000 de bucăți borduri roșii și 400 de bucăți de borduri în curbă roșie.

Bordurile nu iau curba precum cele vechi

Contractul cu Symmetrica a fost câștigat pe 16 iunie, însă lucrările la schimbările bordurilor din sector începuseră încă din luna martie.

De exemplu, lucrările erau în toi pe bd. Theodor Pallady, unde au fost înlocuite inclusiv bordurile ce încadrau scuarul pe care merge tramvaiul 23.

Totuși, nu toate bordurile au avut conturul celor vechi. Unele dintre ele „au luat curba” diferit, ciupind din stradă, după cum se vede în fotografiile realizate de Libertatea.

Ce tipuri de pavaje s-au comandat

În afară de borduri, pavajele, mai scumpe decât bordurile, au fost luate pe două mărimi și pe trei culori: roșu, maro, negru. Acestea sunt folosite pentru trotuarele din sector.

Pavajul folosit pentru trotuare în sectorul 3

E pe 5 în țară

Cine este Symmetrica? Firma din Verești, veche de aproape 27 de ani, are 372 de angajați, o cifră de afaceri de 162 de milioane de lei (33 de milioane de euro) pe 2020 și un profit consistent (3,5 milioane de euro). Un randament de peste 10% din cifra de afaceri.

Acționarii companiei sunt Florin (60%) și Florentina Stanciu (40%). 

Într-un clasament făcut de termene.ro referitor la firme cu același obiect de activitate, fabricarea produselor de beton pentru construcții, compania ocupă locul 5 din peste 1.500 de firme.

Încheiase un contract și în ianuarie!

Contractul încheiat cu Symmetrica nu e primul referitor la borduri pe care îl încheie Primăria Sectorului 3 în acest an.

Astfel, în ianuarie, firma Smart Choice Construct a câștigat un contract denumit „Furnizare de materiale – bitum, mixuri – betoane, mortare, agregate, armături – borduri, cărămizi”.

Contractul avea o valoare de 58.000 de euro.

Libertatea a trimis, încă de luna trecută, o serie de întrebări către Primăria Sectorului 3, însă nu a primit vreun răspuns până la această dată. Ziarul va publica răspunsurile când vor fi disponibile.

Mai multe imagini cu „borduriada” din sectorul 3

Libertatea