Cazuri de botulism în Arad. Tratamentul nu există în România, dar a fost găsit în Republica Moldova

Cazuri de botulism în Arad. Tratamentul nu există în România, dar a fost găsit în Republica Moldova

Un bărbat din Arad s-a prezentat sâmbătă în stare gravă la spital, fiind diagnosticat cu botulism, apoi şi soţia acestuia a primit acelaşi diagnostic. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad au reuşit să găsească serul necesar în Republica Moldova, a notat Agerpres.

Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, însă în România nu există ser antibotulinic.

În aceste condiții, directorul medical al spitalului Arad a luat legătura cu Direcţia judeţeană de sănătate publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a putea salva vieţile celor doi, iar tratamentul a fost găsit în Republica Moldova.

Lenuța Timiș, director medical al Spitalului Județean din Arad, a explicat că serul vital a fost găsit în aproximativ 7 ore, după o luptă „contracronometru”.

O echipă de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului, ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi.

Lenuţa Timiş, director medical SCJU Arad:

Aceasta a precizat că pacienţilor le este administrat serul antibotulinic şi vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecţioase Adulţi II al spitalului din Arad.

Ce este botulismul

Deși este o boală rară, botulismul este o afecțiune extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie, neurotoxina bolutinică.

Aceasta poate fi contractată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.

În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte, potrivit specialiștilor de la „Regina Maria”.

Libertatea