Cazurile rare de miocardită la tinerii de 16-24 de ani din SUA, după vaccinare, peste așteptări

Cazurile rare de miocardită la tinerii de 16-24 de ani din SUA, după vaccinare, peste așteptări

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a anunțat joi că, din 31 mai, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită la persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, după ce au primit doza de rapel din vaccinurile anti-COVID de la Pfizer sau Moderna, informează CNBC.

Numărul cazurilor de inflamare a mușchiului inimii pentru această categorie de vârstă a fost obținut pe baza datelor preliminare ale serviciului CDC de monitorizare a siguranţei vaccinurilor și a depășit așteptările.

Potrivit CDC, numărul preconizat de cazuri a fost între 10 şi 102.

Deși rare, au fost raportate 475 de cazuri de miocardită la persoanele cu vârsta de până la 30 de ani.

81% dintre pacienții care au fost spitalizați cu aceste simptome s-au recuperat complet. Începând din 31 mai, 15 persoane sunt încă spitalizate, dintre care trei la terapie intensivă.

Potrivit CDC, majoritatea cazurilor par să apară la bărbaţi, iar timpul mediu până la apariţia simptomelor este de două până la trei zile.

Luna trecută, grupul CDC pentru siguranţa vaccinului a declarat că analizează condiţiile de inflamare a inimii la „relativ puţini” oameni care au fost vaccinați. La acel moment, cazurile au fost predominant la adolescenţi şi adulţi tineri şi au apărut de obicei în termen de patru zile de la vaccinare.

Starea a fost observată mai des la bărbaţi şi majoritatea cazurilor par a fi uşoare, a spus agenţia, deşi oficialii urmăresc pacienţii.

„Încă nu ştim dacă acest lucru are legătură cu adevărat cu vaccinarea”, a spus dr. Peter Marks. Puţinele cazuri raportate au fost foarte uşoare, durând o zi sau două şi s-au întâmplat de obicei după o a doua doză.

Dr. Peter Marks, director al Centrului FDA pentru Evaluare şi Cercetare a Produselor Biologice:

Experţii în sănătate spun că identificarea unor efecte secundare rare, odată ce un vaccin sau medicament este administrat populaţiei generale, este frecventă şi, dacă miocardita se dovedeşte a fi legată de vaccinul COVID, beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

La începutul lunii iunie, un studiu din Israel a confirmat „posibila legătură” între vaccinarea cu Pfizer și apariția unor cazuri rare de miocardită.

Ministerul Sănătății din Israel anunțase că a observat un număr mic de cazuri de inflamare a mușchiului inimii, în special în rândul bărbaților tineri, sub 30 de ani, cărora le-a fost administrat vaccinul Pfizer, trasând astfel o legătură probabilă între vaccinare și miocardită.

Concluziile autorităților din Israel au venit în urma unui studiu la scară largă derulat în țara care a folosit în mod masiv vaccinul Pfizer/BioNTech pentru a-și imuniza populația.

Potrivit studiului, 275 de cazuri de miocardită au fost raportate între decembrie 2020 și mai 2021, după vaccinarea a mai bine de cinci milioane de persoane.

Libertatea