Ce a făcut Jeff Bezos alături de echipajul lui în rachetă, când a ajuns în spaţiu

Ce a făcut Jeff Bezos alături de echipajul lui în rachetă, când a ajuns în spaţiu

Miliardarul Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a călătorit marți până la limita spațiului, într-o plimbare supersonică de 11 minute, la bordul sistemului de rachete și capsule dezvoltat de compania sa, Blue Origin. În scurta lor călătorie, Bezos și cei trei însoțitori ai săi au experimentat pentru câteva clipe senzația de imponderabilitate la bordul rachetei New Shepard. Imaginile au fost difuzate ulterior de CNN.

Echipajul a fost format din Jeff Bezos, fratele său Mark, aviatoarea Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, studentul Oliver Daemen, în vârstă de 18 ani. În imaginile difuzate după revenirea lor pe Pământ se poate vedea cum cei patru au încercat să profite din plin de momentele de imponderabilitate. Au lansat în cabină niște mingi ce par a fi de ping-pong și chiar au reușit să mănânce „din zbor” câteva bomboane Skittles.

„Este incredibil”, a exclamat unul dintre pasagerii New Shepard, în timp ce Wally Funk poate fi auzită cum declară că îi place la nebunie experiența.

Totul, în timp ce pe ferestrele rachetei se poate vedea plafonul ne nori, dar și un peisaj ce pare a fi suprafața terestră.

După călătoria de marți, 20 iulie, Wally Funk a devenit cea mai vârstnică persoană ce a ajuns în spaţiu. Ea se antrenase pentru un astfel de moment încă din secolul XX însă nu a avut niciodată până acum ocazia să zboare într-adevăr în spațiu. La rândul său, Oliver Daemen a devenit, la 18 ani, cel mai tânăr om care ajunge în spaţiu, dar și primul client plătitor de la bordul navei.

Racheta lui Jeff Bezos a fost lansată de pe un câmp din zona rurală din vestul statului american Texas, iar în momentul maxim al ascensiunii, celor patru li s-a permis să se desprindă de scaune, să plutească în interiorul rachetei și să se admire imaginea Pământului.

Pe fluxul live al Blue Origin, Bezos a putut fi auzit, la un moment dat, în timp ce spunea că aceasta este „cea mai bună zi” din viața lui.

Deși când vine vorba despre călătoriile în spațiu ambițiile lui Bezos sunt înalte, implicând stații spațiale orbitale în care oamenii trăiesc și muncesc, vehiculul suborbital New Shepard este prima piesă complet funcțională de hardware spațial pe care compania sa a dezvoltat-o.

„Știm că vehiculul este sigur. Dacă nu este sigur pentru mine, atunci nu este sigur pentru nimeni”, a declarat Bezos luni pentru CNN Business. Reprezentanții Blue Origin au precizat că intenționează să organizeze alte două zboruri de pasageri New Shepard în cursul acestui an. Compania nu a menționat însă dacă va stabili un preț public.

Foto: EPA

Libertatea