Ce aflăm dintr-o gafă a biroului de presă al MAE: Externele trec toate articolele istoricului Armand Goșu la „știri eliminate”

Ce aflăm dintr-o gafă a biroului de presă al MAE: Externele trec toate articolele istoricului Armand Goșu la „știri eliminate”

Un simplu click și ceea ce trebuia să rămână un document de bucătărie internă al Biroului de presă de la MAE a ajuns marți, pe mail, în toate redacțiile. Între indicațiile din document, una sare în ochi: „De acum înainte, toate articolele semnate de Armand Goșu, indiferent de ton, vor fi puse în RP (revista presei – n.r.) Știri eliminate”. Cum explică Ministerul de Externe?

Marți, 10 august, la ora 14:32, Biroul de presă al MAE a transmis către jurnaliștii din baza de date un document care ar fi trebuit să rămână în circuitul intern.

O eroare ce dezvăluie o serie de detalii din bucătăria internă a celor care asigură relația diplomației române cu presa. Este un document de lucru, cu problemele curente, vizite ale ministrului, solicitări din partea jurnaliștilor, cereri de interviuri etc. Se fac update-uri, se indică cine trebuie avertizat pentru fiecare tip de problemă, ce a rămas nerezolvat, dar și ce evenimente trebuie urmărite în ziua respectivă.

Indicațiile sunt scrise pe un ton relaxat. Documentul începe cu „Dragă Cori”, se termină cu îndemnul „Permanență ușoară” și este semnat „Aniela” alături de un emoticon vesel.

Indicația prețioasă despre Goșu

Una dintre indicații se referă la istoricul Armand Goșu, un reputat specialist în spațiul ex-sovietic. Se află mai la final, la capitolul „Lucruri de știut” („Things to know” în varianta oficială), și sună în felul următor: 

De acum înainte, toate articolele semnate de Armand Goșu, indiferent de ton, vor fi puse în RP Știri eliminate.

Document neoficial Biroul de presă MAE:

RP înseamnă revista presei, iar formula „știri eliminate” pare să indice că toate articolele semnate de Arman Goșu trebuie eliminate din selecția ce ajunge dimineața pe biroul ministrului.

Extras din documentul scăpat în presă de Biroul de presă al MAE

Cum explică MAE

Am solicitat lămuriri din partea Biroului de presă al MAE. „E bine că ne-ați apelat. Ideea e să includem articolele domnului Armand Goșu în revista presei. Toate articolele. Există domenii diferite…” 

Insistăm: Dar ce înseamnă „Știri eliminate”?

„Adică, chiar dacă nu sunt pe un anumit domeniu să fie incluse în revista presei”, răspund oficialii MAE.

Sursă: „Cineva acolo sus, la MAE, nu-l mai suportă”

O sursă familiarizată cu activitatea Biroului de Presă al MAE spune însă, pentru Libertatea, că lucrurile sunt clare: „Cineva acolo sus, la MAE, nu-l mai suportă pe Goșu. E pus la index”.

Libertatea nu a reușit să-l contacteze pe Armand Goșu, care marți se afla în Republica Moldova.

Libertatea