Ce conține Raportul „România Educată”, care va fi adoptat de Guvern

Ce conține Raportul „România Educată”, care va fi adoptat de Guvern

Raportul România Educată are 137 de pagini și a fost publicat miercuri, 14 iulie, de Administrația Prezidențială. Guvernul îl va aproba în ședința de la ora 13:00, care va fi prezidată chiar de către Klaus Iohannis.

„România Educată”, proiect care aparține președintelui României, „a conturat un cadru stabil și coerent pentru politicile publice din educație și, implicit, pentru dezvoltarea sustenabilă a României”, după o amplă consultare publică, se menționează în document.

Klaus Iohannis a afirmat în cuvântul introductiv al documentului de 137 de pagini că „cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre este educația, iar șansa la viitorul pe care copiii noștri îl merită este o Românie Educată”.

Șeful statului a precizat apoi ce înseamnă „România Educată” în viziunea sa.

Educația este o prioritate reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat și cetățenii își asumă împreună responsabilități pentru susținerea acesteia.

Președintele Klaus Iohannis:

Iohannis a adăugat apoi că educația de calitate trebuie să fie „accesibilă tuturor, în mod echitabil și în concordanță cu interesul, cu abilitățile și cu potențialul fiecăruia”.

„Educația contribuie la protejarea identității culturale, dar rămâne deschisă evoluțiilor sociale globale”, a enumerat Iohannis al treilea aspect vizat de proiectul România Educată.

Conform Administrației Prezidențiale, procesul de consultare a durat aproape cinci ani și a implicat peste 64 de instituții publice, ONG-uri, autorități locale/centrale și peste 12.400 de persoane.

Raportul România Educată are 10 obiective:

Educație de calitate pentru toțiEducație individualizată – diversitateAutonomie și gândire criticăResponsabilitatea și integritatea sunt valori-cheie asumate și exersateModelul profesorului în formarea elevului este cel mai puternic instrument pedagogicPentru educație, se alocă resurse suficiente, în mod transparent și eficientȘcoli sigure și sănătoaseSistemul de educație românesc este atractiv și valorifică oportunitățile de colaborare internaționalăManagementul educațional este unul profesionist și bazat pe responsabilitateColaborare și stabilitate pentru un sistem de educație rezilient

Țintele pe termen lung, pentru perioada 2025-2030, vizează mai multe obiective, printre care:

scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional astfel încât să ajungă la cel mult 20%creșterea ratei de angajare a absolvenților de învățământ profesional, până la 80% în primul an după absolvireminimum 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani vor fi absolvenți de studii superioare.

Libertatea