Ce este și când se folosește regula de trei simplă

Ce este și când se folosește regula de trei simplă

Cu toții ne amintim cu nostalgie de perioada când eram niște școlărei dornici să învățăm lucruri noi, utile și frumoase.

Deși la acea vreme le priveam ca pe un bau-bau, formulele, teoremele și regulile de calcul matematice ne ajută și acum să rezolvăm tot soiul de probleme cu care ne confruntăm zi cu zi.

Auzim foarte des vorbindu-se despre așa-numita regulă de trei simplă, acea modalitate de calcul care ne-a ușurat și încă ne ușurează sarcina atunci când vrem să aflăm repede răspunsurile la diferite întrebări.

Dacă ai uitat ce este și cum se folosește regula de trei simplă vei afla citind acest articol.

Ce este regula de trei simplă?

Regula de trei simplă reprezintă o metodă de calcul matematic, care se bazează pe egalitatea produselor pe diagonală, respectiv pe calcularea unei necunoscute atunci când se cunosc trei mărimi.

Mai exact, este acel procedeu pe care îl folosim destul de des atunci când cunoaștem trei numere, cel de-al patrulea este necunoscut, iar între acestea există o relație de proporționalitate directă sau inversă.

Proporția poate fi explicată pe baza unei fracții sau a unui raport. O fracție esrte reprezentată sub forma „a supra b” (a/b), în ​​timp ce raportul se exprimă prin „a:b”.

Regula de trei simplă este o modalitate de rezolvare a proporțiilor directe și inverse. Practic, stabilește o relație între două sau mai multe cantități/mărimi și în acest fel vei putea să le compari.

Cum se foloseşte regula de trei simplă?

Regula de trei simplă se foloseşte atât pentru calcularea unei mărimi direct proporţionale, cât şi pentru calcularea unei mărimi invers proporţionale.

Se folosește când calculăm procente, când vrei să convertim dintr-o unitate de măsură în alta ori la determinarea coliniarității a doi vectori plani ale căror coordonate le cunoaștem.

Ca să poți folosi regula de trei simplă sunt necesare trei valori. Două valori care sunt proporționale una cu cealaltă și o a treia. De aici se va afla cea de-a patra valoare.

Iată cum se aplică regula de trei simplă atunci când avem proporții directe:

Avem trei valori, „a”, „b” și „c”, în timp ce valoarea necunoscută pe care trebuie să o aflăm este „x”. Aceste valori le trecem într-un tabel, după cum urmează:

a …………………….. b

c …………………….. x

Necunoscuta o vom afla înmulțind valorile cunoscute pe diagonală și împărțind la cea de-a treia valoare cunoscută, folosind următoarea formulă:

x = (b x c)/a

Exemplu de rezolvare a unei probleme folosind regula de trei simplă.

Dacă 3 kg de pere costă 24 lei, cât costă 8 kg de pere de același fel?

Rezolvare:

3 kg …………………….. 24 lei

8 kg …………………….. x lei

______________________

3x = 8 x 24

3x = 192

x = 192 : 3 sau 192/3

x = 64

Cum se foloește regula de trei simplă inversă?

În cazul în care avem proporții inverse, regula de trei simplă se va aplica ușor diferit comparativ cu mărimi direct proporţionale.

Astfel, se vor nota cele trei valori date și valoarea necunoscută într-un tabel, similar ca în exemplul anterior, însă vom aplica de această dată o altă formulă.

a …………………….. b

c …………………….. x

Necunoscuta o vom afla înmulțind valorile cunoscute pe diagonală și împărțind la cea de-a treia valoare cunoscută, folosind următoarea formulă:

x = (a x b)/c

Exemplu de rezolvare a unei probleme folosind regula de trei simplă inversă.

Un automobil se deplasează cu o viteză de 60 km/h şi parcurge distanţa în 30 de minute. În cât timp va parcurge vehiculul aceeași distanţă rulând cu o viteză de 90 km/h??

Rezolvare:

90 km/h …………………….. 40 de minute

60 km/h ………………………. x de minute

______________________

x = 90 x 40/60

60x = 90 x 40

60x = 3600

x = 3600/60

x = 60

Libertatea