Ce miniștri a remaniat Boris Johnson din guvernul britanic. Dominic Raab trece de la Externe la Justiție

Ce miniștri a remaniat Boris Johnson din guvernul britanic. Dominic Raab trece de la Externe la Justiție

Premierul britanic Boris Johnson a decis, miercuri, să remanieze guvernul, înlocuindu-i pe miniştrii săi cei mai criticaţi, pentru a forma o „echipă unită” pentru perioada post-pandemie. Pe lista lui Johnson se află miniștrii Dominic Raab, Liz Truss, Gavin Williamson și Robert Jenrick, informează AFP, citată de Agerpres.

Șeful Foreign Office, Dominic Raab, a fost înlocuit, dar a devenit ministru al justiţiei (în locul lui Robert Buckland) cu titlul de vicepremier, post pe care îl ocupa deja de facto, conducând guvernul în primăvara lui 2020 când Boris Johnson, bolnav de COVID-19, a fost spitalizat, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Lui Raab, 47 de ani, i s-a reproşat lipsa de acţiune în criza afgană, când a rămas în vacanţă în Creta în timp ce Kabulul cădea în mâinile talibanilor. Ulterior, el a părut să paseze armatei responsabilitatea unor erori comise în timpul evacuărilor din capitala afgană.

La fel s-a întâmplat și cu ministrul comerţului exterior, Liz Truss, 46 de ani. Aceasta a fost schimbată din funcție pentru a-l înlocui pe Dominic Raab în postul strategic de la Foreign Office, într-un context în care Regatul Unit încearcă să-şi întărească locul pe scena internaţională după Brexit.

Ministrul educaţiei, Gavin Williamson, părăseşte guvernul, după cum se anticipa având în vedere modul de gestionare a închiderii şcolilor în perioadele de lockdown, dar şi fiascoul examenelor care a urmat.

Un alt ministru remaniat este cel al locuinţei, Robert Jenrick.

Rishi Sunak, 41 de ani, popularul ministru de finanţe, a fost în schimb reconfirmat în funcţie, la fel ca ministrul de interne Priti Patel, chiar dacă aceasta era dată pe picior de plecare din cauza incapacităţii de a reduce numărul sosirilor de migranţi prin Canalul Mânecii.

Downing Street a prezentat remanierea drept o modalitate de a „pune în funcţiune o echipă puternică şi unită pentru a reconstrui mai bine după pandemie”, cu „obiectivul de a uni şi a nivela în sus întreaga ţară”.

FOTO: EPA

Libertatea