Ce spune Marian Vanghelie la 13 ani după ce și-a îngropat bunicul în cavoul de unde au fost scoase osemintele generalului Lahovary

Ce spune Marian Vanghelie la 13 ani după ce și-a îngropat bunicul în cavoul de unde au fost scoase osemintele generalului Lahovary

După ce în anul 1993, cavoul familiei Lahovary de la Cimitirul Bellu a fost devastat, bustul generalului Iacob Lahovary a fost furat. De atunci i s-a pierdut urma. Apoi, în 2008, lângă blazonul familiei boierești, au apărut două cruci pentru bunicul și mătușa fostului primar al sectorului 5 din București, Marian Vanghelie, notează site-ul B365.ro. Osemintele generalului au dispărut fără urmă. Acum „acolo odihnește tataia”.

În anul 2003, Radu Dumitru, în calitate de șef al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București, dar și consilier local în sectorul 5 la acea vreme, a anulat actul de concesiune al descendenților familiei Lahovary, conform unei investigații Adevărul.

Fostul primar Marian Vanghelie a fost acuzat atunci de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, distrugere și profanare de morminte”. Vanghelie a promis public că va restitui cavoul, lucru care nu s-a întâmplat, iar dosarul a fost închis cu soluția de „neîncepere a urmăririi penale”.

Cavoul a fost construit de celebrul arhitect Ion Mincu, la comanda generalului Iacob Lahovary. Capela se află în centrul cimitirului Bellu. Fotografie via Adevarul.ro

„Acolo odihnește tataia”

Marian Vanghelie a declarat pentru B365.ro că a luat cavoul în momentul în care i-a murit bunicul.

Da, acolo odihnește tataia. Cavoul este îngrijit acum, în sensul că atunci când l-am găsit erau pomi urcați pe bisericuța aia, era dezastru, doamnă. N-am mai fost pe acolo în ultimele luni, dar ne-am ocupat să refacem acolo.

Marian Vanghelie pentru B365.ro:

„Bisericuța aia” de care vorbește Vanghelie a fost ridicată de Ion Mincu la cererea generalului Lahovary și e cavoul pentru băiatul său Jaques, care a murit la numai 18 ani în 1905. O tragedie care l-a marcat profund pe general, notează B365.ro.

Cavoul preluat de Marian Vanghelie este o capelă în formă de bisericuță românească, monument funerar unic în România, operă care nu figurează însă pe Lista monumentelor istorice.

Nu se știe unde sunt osemintele generalului Iacob Lahovary și ale familiei sale. Fostul primar spune că: „noi nu am intrat acolo să luăm osemintele, nu știu ce au făcut cu ele”. De asemenea, acesta spune că nu știa cine a fost generalul Lahovary. <br>

Marian Vanghelie a fost condamnat, joi, 13 mai, de Tribunalul Bucureşti la 11 ani şi 8 luni de închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani, a informat Agerpres. Decizia instanţei nu este definitivă. 

„Make Bucharest Great again” este un proiect B365.ro care spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București. Puteți citi aici întreaga poveste a cavoului familiei Lahovary, precum și a casei generalului. 

Libertatea