Ce trebuie să conțină trusa de pescuit pentru începători? Cum să te apuci de pescuit amator

Ce trebuie să conțină trusa de pescuit pentru începători? Cum să te apuci de pescuit amator

Dacă pentru unii oameni pescuitul reprezintă o adevărată pasiune dusă la rang de sport de performanță, pentru alții este doar un hobby, o modalitate relaxantă pentru a-și petrece timpul liber și de a se deconecta la sfârșitul unei săptămâni încărcate.

În cazul în care ai printre rudele tale sau printre prieteni pescari amatori și intenționezi să te apuci și tu de o astfel de activitate ar trebui să știi că există niște etape pe care va trebui să le parcurgi.

Există o serie de detalii pe care orice pescar aflat la început de drum trebuie să le știe, indiferent dacă dorește ca această activitate să rămână la stadiul de hobby ori dacă vrea să meargă chiar spre performanță.

Unul dintre aceste lucruri îl reprezintă trusa de pescuit pentru începători. Ce ar trebui să conțină aceasta și ce recomandări au specialiștii dacă vrei să te apuci de pescuit îți vom spune în acest articol.

Ce trebuie să știi pentru a deveni pescar amator?

În cazul în care te-ai hotărât să devii pescar amatori, dar nu ai fost de multe ori pe baltă, va trebui să ții cont de câteva aspecte importante, și anume:

Specialiștii le recomandă persoanelor care vor să descopere tainele pescuitului stilul de pescuit staționar. De asemenea, este important de știut că orice baltă, sălbatică sau privată, are reguli stricte pe care orice pescar este obligat să le respecte. Cele mai importante dintre acestea sunt numărul de ustensile folosite și curățenia.

În același timp, locul ales pentru pescuit este și el foarte important, iar experții în acest domeniu recomandă ca pescarii începători să meargă pe bălți private. Aici se percep anumite taxe, iar populația piscicolă este mai mare. Șansele să prinzi pește sunt mai mari, ceea ce este important pentru moralul tău ca pescar amator.

Pescuitul nu este o activitate pe care o poți face tot timpul anului. Practic, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură reglementează în fiecare an sezonul, precum și zonele în care pescuitul este permis.

Totodată, este indicat să alegi balta unde vrei să înveți să pescuiești în funcție de peștele pe care vrei să-l prinzi. Spre exemplu, dacă vrei să practici pescuitul la crap, se recomandă bălțile private și râurile. Pentru alte specii de pești (caras, plătică, roșioară) poți pescui pe orice baltă.

Nu în ultimul rând, momeala trebuie aleasă și ea tot în funcție de specia de pește pe care vrei să-l prinzi. Astfel, pentru crap se recomandă momeli naturale, nadă vie, dar și momeli artificiale, porumb, pelete etc.;

Ce trebuie să conțină trusa de pescuit pentru începători?

Pentru ca experiența de pescar să fie una reușită și să te determine, astfel, să revii pe baltă, nu trebuie să-ți lipsească nimic din ceea ce ai nevoie pentru a pescui.

În primul rând vei avea nevoie de instrumentul esențial în acest sport, și anume o lansetă cu mulinetă sau o undiță. Aceasta trebuie aleasă în funcție de locul unde vei pescui și de specia de pește vizată. Spre exemplu, lanseta pentru crap este diferită de cea pentru răpitor, iar acestea nu pot fi folosite intercalat.

Nu uita de momeală, care este la fel de importantă și care trebuie aleasă, cum spuneam, în funcție de specia de pește. Spre exemplu, dacă dorești să prinzi caras poți folosi viermișor sau clasica mămăligă. În schimb, dacă vei pescui la răpitor vei putea utiliza o momeală specială.

Mergând mai departe, din trusa ta de pescuit pentru începători nu trebuie să lipsească nada de pescuit, care, uneori, poate fi chiar mai importantă decât momeala propriu-zisă. Peștii pot fi atrași mai repede de nadă, ulterior luând și momeala din ac.

Pentru a-ți asigura un anumit confort, atunci când pleci pe baltă, nu trebuie să uiți scaunul de pescuit. Pentru că pescuitul este o activitate de durată trebuie să stai așezat cât mai confortabil și mai relaxat, așa că alege un scaun cât mai potrivit pentru tine.

De asemenea, foarte importante sunt rod pod-urile și picheții pentru lansete, mai ales dacă vei merge să pescuiești pe un ponton amenajat.

În funcție de tipul de pescuit va trebui să alegi firele și monturile. Dacă vei pescui la undiță vei avea nevoie de linii care să conțină cârlig (pentru momeală), plumb (ajută la scufundatul cârligului în apă), fir (gută) și plută (te „anunță” când peștele mușcă momeala).

În cazul în care pescuiești la lansetă atunci din trusa de pescar amator nu va trebui să lipsească monturile pentru lansetă.

Ce beneficii prezintă practicarea pescuitului?

Ca orice activitate desfășurată în aer liber, care ne ajută să ne regăsim liniștea sufletească, pescuitul prezintă o serie de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală a oamenilor. Iată care sunt cele mai importante:

Te menține în formă;Sporește gradul de atenție și de concentrare;Te scapă de stres și de anxietate;Stimulează sistemul imunitar;Promovează relaxarea;Sporește răbdarea;Întărește relațiile de prietenie;Dezvoltă îndemânarea;Nu este un sport costisitor dacă rămâne la nivelul de hobby;Reprezintă un bun prilej de a petrece timp de calitate cu familia și cu prietenii.

Foto: Shutterstock

Libertatea