Ceața de pe Autostrada Soarelui, care ar fi dus la accidentele în lanț, „un fenomen destul de rar vara”. De ce nu a fost emisă alertă

Ceața de pe Autostrada Soarelui, care ar fi dus la accidentele în lanț, „un fenomen destul de rar vara”. De ce nu a fost emisă alertă

Zona în care au avut loc cele patru accidente în lanț de vineri dimineață de pe Autostrada Soarelui era cuprinsă de o ceață densă. Meteorologii au explicat că fenomenul a fost raportat de stația meteo de la Medgidia, iar vizibilitatea era de 200 de metri, chiar la limita emiterii unei alerte, relatează Adevărul. Totodată, meteorologii explică faptul că nu este o situație des întâlnită vara.

Accidentele au avut loc la primele ore ale dimineții în patru puncte diferite de pe Autostrada Soarelui.

Imaginile din satelit şi rapoartele meteo centralizate de ANM confirmau prezenţa ceţii în judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, iar staţia de la Medgidia a consemnat fenomenul din această dimineață.

De ce nu a fost emisă alertă pentru informarea șoferilor

„La staţie la Medgidia era 200 de metri, dar trebuie să scadă sub 200 să emitem (n.r. – alertă) şi de asta colegii nu au emis, fiind vorba de o oră, interval foarte scurt. Dar el, ca fenomen, s-a produs în judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa, au fost zone cu ceva ceaţă”, a explicat meteorologul de serviciu pentru ziarul Adevărul.

Acesta a spus că fenomenul este destul de rar întâlnit vara. „Ca fenomen, este destul de rar vara, se formează în depresiuni, se produce acea rouă în straturile mai joase şi se formează ceaţa, numai că nu persistă”, a mai precizat acesta.

Meteorologul a explicat și în ce condiții s-a format fenomenul din această dimineață.

„În condiţii de cer senin (n.r. – noaptea, spre dimineaţă), temperatura scade destul de mult şi se apropie de punctul de rouă. Trebuie să fie şi ceva umezeală în aer, iar acum am avut. Mai exact, a fost circulaţia estică cu un aport de umezeală dinspre mare şi în aceste condiţii s-a produs ceaţă”, a mai spus meteorologul pentru sursa citată.

De asemenea, Centrul InfoTrafic a anunțat vineri, în jurul orei 8.30, că este semnalată ceață pe întreaga autostradă A2 București-Constanța, vizibilitatea fiind redusă sub 200 de metri, izolat chiar sub 50 de metri, traficul fiind moderat.

În urma accidentelor din această dimineață 16 persoane au fost transportate la spital, printre care și 7 copii, se arată în ultimul bilanț transmis de ISU Dobrogea. În jurul orei 12.00 toate forțele implicate în intervenția de pe Autostrada Soarelui au început să se retragă.

La fața locului rămân în continuare echipajele de poliție, care vor continua verificările în acest caz.

Libertatea