Cei doi secui condamnați în 2018 pentru terorism vor fi eliberați condiționat

Cei doi secui condamnați în 2018 pentru terorism vor fi eliberați condiționat

Judecătorii de la Tribunalul Brașov au decis, luni, eliberarea condiționată a lui István Beke şi Zoltán Szőcs, închiși la Penitenciarul Codlea, după ce au fost condamnați, în 2018, la închisoare pentru terorism. Anunțul a fost făcut de deputatul Terza-József Kulcsár de la Partidul Civic Maghiar (PCM), pe pagina sa de Facebook, acesta fiind informat de familiile celor doi, potrivit G4Media. Decizia definitivă nu a fost anunțată încă pe portalul instanţelor de judecată din România.

Pedeapsa celor doi activişti din Transilvania ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) urma să expire în șase luni.

Începând
din mai 2020, de când au putut cere eliberarea condiționată, cei
doi au depus patru cereri în acest sens, solicitări acceptate de
comisia din cadrul închisorii. Instanța a dispus de două ori
eliberarea lui Zoltán
Szőcs, apoi
a schimbat decizia după recursul procurorilor. În cazul lui István
Beke, toate
cererile au fost respinse.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost condamnați în iulie 2018 la câte cinci ani de închisoare cu executare, fiind acuzați de terorism şi instigare la terorism. Decizia a fost pronunțată de Înalta Curte de Casaţie și Justiție.

În urma interceptărilor unor convorbiri telefonice și după descoperirea unor petarde la locuința unuia dintre ei, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că cei doi plănuiau să detoneze o bombă artizanală în timpul paradei militare de 1 Decembrie care a fost organizată în 2015 în piaţa centrală din Târgu Secuiesc. Atunci, mai multe voci din rândul opiniei publice maghiare, dar și dintre parlamentarii din Ungaria au sărit în apărarea celor doi.

De asemenea, în urma arestării lor, la Târgu Secuiesc au avut loc proteste timp de mai multe săptămâni.

Libertatea