Cel mai înalt lift în aer liber din lume oferă imagini desprinse parcă din filmul „Avatar”

Cel mai înalt lift în aer liber din lume oferă imagini desprinse parcă din filmul „Avatar”

Bailong, cel mai înalt lift în aer liber din lume, a fost construit pe partea unei stânci din Parcul Național Forestier Zhangjiajie din Hunan, China, pentru a oferi priveliști uimitoare ale formațiunilor carstice. Mulți cred că a inspirat peisajul incredibil din filmul „Avatar”, lansat în 2009, relatează CNN.

Realizat din sticlă, Bailong are o înălțime de 326 de metri și este practic format din trei lifturi cu două etaje, fiecare dintre acestea putând transporta pe munte până la 46 de vizitatori în mai puțin de două minute pe călătorie.

Liftul servește drept poartă de acces către unele dintre principalele atracții ale parcului, printre care pârâul Golden Whip, Muntele Tianzi și priveliștile spre Stâlpul de Sud al Raiului, care mai târziu a fost redenumit „Muntele Aleluia” în onoarea munților plutitori ai lui James Cameron, regizorul filmului „Avatar”.

Alternativ, vizitatorii pot urca pe munte, călătorie care durează aproximativ două ore și jumătate.

Finalizat în 2002 după ce s-au investit 26 de milioane de dolari, liftul a fost criticat de experții și savanții locali, pe motiv că ar deteriora peisajul natural.

După dezbateri ample privind siguranța sa, liftul a fost blocat timp de trei luni, timp în care s-a vorbit și despre demolarea sa. În final, liftul Bailong a fost redeschis publicului zece luni mai târziu.

Acum, după aproape 20 de ani de la deschidere, liftul Bailong s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari atracții din parc, transportând peste 60 de milioane de turiști în ultimele două decenii.

Parcul National Forestier Zhangjiajie din Hunan, China, este renumit pentru formațiunile sale carstice falnice, asemănătoare stâlpilor, și are o asemănare remarcabilă cu peisajul plutitor al lumii extraterestre Pandora, care joacă un rol principal în filmul „Avatar”.

Zhangjiajie găzduiește, de asemenea , cel mai înalt pod de sticlă din lume, care este situat pe faimosul Pod de sticlă Zhangjiajie Grand Canyon.

FOTO: Profimedia

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 1

Libertatea