Cel mai vechi dinozaur din Africa a fost descoperit în Zimbawe. Mbirezaurul a trăit în urmă cu 230 de milioane de ani

Cel mai vechi dinozaur din Africa a fost descoperit în Zimbawe. Mbirezaurul a trăit în urmă cu 230 de milioane de ani

Rămășițele reptilei preistorice au fost descoperit de o echipă de oameni de știință din Zimbawe, Statele Unite și Zambia, în timpul a două expediții în 2017 și 2019, scrie AFP.

Dinozaurul, numit Mbiresaurus raathi, avea aproximativ un metru înălțime, cu o coadă lungă și cântărea până la 30 de kilograme, potrivit echipei internaționale de paleontologi care a făcut descoperirea.

„Alerga în două picioare și avea un cap destul de mic”, a declarat joi pentru AFP Christopher Griffin, omul de știință care a dezgropat primul os.

Era, probabil, un omnivor care a mâncat plante, animale mici și insecte, dinozaurul aparține speciei sauropodomorfe, aceeași specie care mai târziu va include dinozauri giganți cu gât lung, a spus Griffin, un cercetător de la Universitatea Yale.

Scheletul a fost găsit în timpul a două expediții în 2017 și 2019 de o echipă de cercetători din Zimbabwe, Zambia și Statele Unite.

A stunningly complete skeleton found in northern Zimbabwe is the oldest definitive dinosaur discovered in Africa, dated to some 230 million years ago, during the Triassic period https://t.co/oRk0x8xlnO pic.twitter.com/xpZrDzXdDp

— National Geographic (@NatGeo) September 1, 2022

„Am săpat întreg femurul și am știut în acel moment că era un dinozaur și ținem în mână cea mai veche fosilă de dinozaur descoperită în Africa”, a mai spus Griffin.

Descoperirile echipei sale au fost publicate pentru prima dată miercuri, 31 august, în revista Nature.

Rămășițele de dinozauri din aceeași epocă au fost găsite anterior doar în America de Sud și India.

Paleontologii au selectat situl din Zimbabwe pentru săpături după ce au calculat că, atunci când toate continentele erau conectate într-o singură porțiune de pământ cunoscută sub numele de Pangea, acesta se afla aproximativ la aceeași latitudine cu descoperirile anterioare din America de Sud.

„Mbiresaurus raathi este remarcabil de asemănător cu unii dinozauri de aceeași vârstă găsiți în Brazilia și Argentina, întărind ideea că America de Sud și Africa făceau parte din aceeași bucată de uscat continuă în timpul Triasicului târziu”, a spus Max Langer de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia.

Dinozaurul este numit după districtul Mbire, la nord-est de Zimbabwe, unde a fost găsit scheletul, și după paleontologul Michael Raath, care a raportat pentru prima dată fosilele în această regiune.

Alte exemplare au fost descoperite în zonă și toate au fost duse în Muzeul de Istorie Naturală din Zimbabwe, în al doilea oraș ca mărime, Bulawayo.

Libertatea