Cel puțin 24 de persoane au fost ucise în urma unor lupte izbucnite la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan

Cel puțin 24 de persoane au fost ucise în urma unor lupte izbucnite la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan

„Bătăliile intense” care sunt raportate la granița celor două state foste sovietice sunt doar ultimele dintr-o serie de violențe ce au izbucnit în regiune și care au dus la zeci de decese și la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, relatează The Guardian.

Ambele națiuni s-au acuzat reciproc că au reluat luptele într-o zonă disputată de cele două națiuni, în ciuda unui acord de încetare a focului. Într-o declarație de vineri, serviciul de frontieră din Kârgâzstan a declarat că forțele sale continuă să respingă atacurile venite din Tadjikistan.

„Din partea Tadjikistanului, bombardarea pozițiilor părții kârgâze continuă, iar în unele zone au loc bătălii intense”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății din Kârgâzstan a declarat ulterior că 24 de cetățeni au fost uciși și 87 au fost răniți. Agenția de știri Interfax din Rusia nu a precizat câte dintre victime erau din armată.

Kamchybek Tashiev, șeful comitetului de stat kârgâz pentru securitate națională, a afirmat pentru agenția de presă rusă RIA că pierderile militare au fost mari.

„Situația este dificilă și în ceea ce privește ce se va întâmpla mâine, nimeni nu poate oferi nicio garanție”, a spus el.

Ministerul kârgâz al situațiilor de urgență a declarat că peste 136.000 de civili au fost evacuați din zona de conflict.

La începutul zilei, președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, și omologul său tadjik, Emomali Rakhmon, au convenit să ordone încetarea focului și retragerea trupelor.

Ciocnirile peste granița slab demarcată sunt frecvente, dar de obicei se sting rapid.

Ele vin într-o perioadă extrem de tensionată în fostul spațiu sovietic pe fondul invaziei ruse a Ucrainei și pe măsură ce tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan s-au reaprins în această săptămână.

Libertatea