Cel puțin 27 de morți, după ce o barcă cu migranți s-a răsturnat în Canalul Mânecii

Cel puțin 27 de morți, după ce o barcă cu migranți s-a răsturnat în Canalul Mânecii

Ambarcațiunea s-a răsturnat, miercuri, în apele Canalului Mânecii, în largul coastei Calais din nordul Franței, în timp ce se îndrepta spre Marea Britanie, relatează postul francez BFMTV, afiliat CNN. Un oficial al Organizației Internaționale pentru Migrație a declarat că acesta este incidentul soldat cu cele mai multe pierderi de vieți omenești din 2014, când au început să fie colectate date, și până acum, potrivit BBC.

Cel puțin 27 de oameni au murit în urma naufragiului. O operațiune de căutare și salvare a fost demarată pe calea aerului și pe mare. Ministrul francez al teritoriilor de peste mări, Annick Girardin, a declarat că elicoptere franceze, britanice și belgiene au fost mobilizate pentru a căuta cinci persoane care încă sunt date dispărute, potrivit CNN.

Oameni aflați pe o barcă de pescuit au dat alarma, după ce au obsevat mai multe trupuri în apă, în largul coastelor franceze.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, premierul francez Jean Castex vorbește despre „o tragedie” și îi numește „criminali” pe traficanții care „exploatează suferința” migranților.

„Gândurile mele se îndreaptă către numeroșii dispăruți și răniți, victime ale traficanților criminali care exploatează suferința și sărăcia lor”, a transmis șeful guvernului de la Paris.

Le naufrage survenu dans la Manche est une tragédie.Mes pensées vont aux nombreux disparus et blessés, victimes de passeurs criminels qui exploitent leur détresse et leur misère.Je suis la situation en temps réel.@GDarmanin se rend sur place.

— Jean Castex (@JeanCASTEX) November 24, 2021

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a plecat spre Calais.

„Nu putem spune niciodată destule despre natura criminală a contrabandiştilor care organizează aceste traversări (ale Canalului Mânecii – n.r.)”, a scris acesta pe Twitter.

Totodată, premierul Britanic Boris Johnson urmează să prezideze o ședință a comitetului de urgență Cobra ca răspuns la tragedie, potrivit unui anunț al purtătorului său de cuvânt.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul francez al Internelor a anunțat că trimite echipamente și vehicule în valoare de peste 11 milioane de euro, în cadrul unui acord cu Regatul Unit, „pentru a securiza fâșia de coastă de peste 130 km, de la Dunkerque până la Golful Somme”, adăugând că „poliția și jandarmii vor avea resurse suplimentare pentru a îndeplini misiunea de combatere a imigrației ilegale”.

Săptămâna trecută, 243 de persoane au fost salvate în Canalul Mânecii în timp ce încercau să treacă în Marea Britanie.

În acest an, peste 25.700 de oameni au ajuns în Regatul Unit cu ambarcațiuni de mici dimensiuni, potrivit BBC. Este vorba despre un număr de peste trei ori mai mare față de totalul persoanelor care au trecut Canalul Mânecii înspre teritoriul britanic în 2020.

Foto: Profimedia

Libertatea